Portal:Historie/Udvalgt artikel/maj, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bronzebuste af sassanidisk konge, fremstillet mellem det 5. og 7. århundrede. Findes nu på Louvre i Paris.

Sassanideriget eller sassaniderne (på persisk: ساسانیان dvs. ”Sassanisk”) er rækken af iranske konger, som regerede det tredje iranske rige fra 224 e. Kr. til 651. Dynastiet mistede magten, da den sidste sassanidiske shah, Yazdegerd 3., led nederlag efter en 14-årig kamp for at fordrive det tidlige kalifat, som gjorde Iran til det første muslimske rige.

Sassanideriget omfattede dele af nutidens Iran, Irak, Armenien, Afghanistan, Tyrkiet. I Khosrau 2.s regeringstid også dele af det nuværende Egypten, Jordan, Israel, Libanon, Syrien, Pakistan, Kaukasusområdet, Centralasien og Arabien. Sassaniderne kaldte deres rige for Iranshahr og Eran.

Sassanidernes tidsalder er en af de mest betydningsfulde historiske perioder i Iran. På mange måder stod sassaniderne på det højeste stade inden for den iranske kultur, og de ledede det sidste iranske rige inden dets nederlag til muslimske styrker og befolkningens omvendelse til Islam. Sassanidernes indflydelse nåede kulturer langt fra rigets formelle grænser, heriblandt det vestlige Europa, Kina og Indien. Denne indflydelse fortsatte i den tidlige islamiske verden. Dynastiets enestående og aristokratiske kultur omdannede under kraftfulde ledere den muslimske erobring af Iran til en iransk renæssance. Meget af det, der senere blev kendt som muslimsk kultur inden for arkitektur, digtning og andre frembringelser, blev overført fra sassaniderne til hele den muslimske verden.

    ... læs mere