Portal:Musik/Månedens artikel/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

2008[redigér wikikode]

Marts[redigér wikikode]

Heavy metal (også blot kaldet metal) er en rockgenre, som blev udviklet i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne. Med rødder i blues rock og psykedelisk rock udviklede heavy metal-grupperne en tyk, tung, guitar-og-tromme-centreret lyd, karakteriseret af højt forstærket forvrængning og hurtige guitarsoloer. Allmusic har skrevet at "af alle rock & roll's utal af former, er heavy metal den mest ekstreme hvad angår lydstyrke, mandestolthed og teatralskhed."

Selvom tidlige heavy metal-grupper som Led Zeppelin, Black Sabbath og Deep Purple tiltrak et stort publikum, blev de ofte hånet af anmelderne, noget som har kendetegnet genren langt op i tiden. I midten af 1970'erne hjalp Judas Priest med at udvikle genren ved at droppe en stor del af indflydelsen fra blues; New Wave of British Heavy Metal fulgte i et lignende spor og blandede musikken med en punk rock-følsomhed og et stigende fokus på hurtighed.

Heavy metal blev voldsomt populær i 1980'erne, da mange ikke videre udbredte undergenrer begyndte at udvikle sig. Mere aggressive og ekstreme variationer end fortidens metalmusik var for det meste forbeholdt et undergrundspublikum; andre, deriblandt glam metal og, i en mindre udstrækning, thrash metal, blev kommercielle kassesucceser. I de senere år har stilarter som nu metal yderligere udvidet definitionen af genren.

Se mere


April[redigér wikikode]

Children Of Bodom Live Milan.jpg

Children of Bodom er et finsk metal-band, som oprindelig blev dannet i 1993 under navnet IneartheD af forsanger/guitarist Alexi Laiho og trommeslager Jaska Raatikainen, og det er af All Music Guide blevet kaldt "den melodiske dødsmetals Manowar".

Bandet tog i 1997 navn efter Bodom-mordene - et berygtet tredobbelt mord, som skete nær Bodomsøen i 1960. Den eneste overlevende, Nils Gustafsson, beskyldte manden med leen for at have begået mordene. Derfra har de taget manden med leen, som de spøgende har døbt "Roy" efter en scene i filmen Hot Shots!, som deres maskot, og han har været vist på alle deres albumcovers. Han står også nævnt i takkelisten på albummet Hate Crew Deathroll.

Children of Bodom er kendetegnet ved sin specielle musikstil, som hovedsageligt inddrager elementer fra melodisk dødsmetal og ekstrem power metal, og som aldrig musikalsk set har holdt sig indenfor allerede fastsatte rammer. I de senere år er bandets musik begyndt at blive accepteret af mainstreamkulturen - dog stadig uden at bandet er gået på kompromis med sin særlige lyd.

Efter tre demoplader, som kun vakte ringe opmærksomhed, fik bandet sit gennembrud med debutalbummet Something Wild (1997). Selvom deres to næste album, Hatebreeder (1999) og specielt Follow the Reaper (2000), også blev vel modtaget, var det med deres fjerde studiealbum, Hate Crew Deathroll (2003), at bandet cementerede deres status som et af de førende bands indenfor ekstremmetal-genren.

Children of Bodoms tre seneste album har solgt til guld i Finland, og deres single Hate Me! har solgt til platin. Bandet blev i 2003 valgt som "årets finske band". Det har gennemført flere turneer i Europa og har desuden turneret i Nordamerika og Japan. I perioden 2003-2004 foretog det en verdensturne.

Se mere


Maj[redigér wikikode]

Christina María Aguilera (født 18. december 1980) er en amerikansk pop-sangerinde og sangskriver. Hun debuterede i underholdningsindustrien i en relativt tidlig alder, efter hun havde indsunget titelnummeret til filmen, Mulan. Hun opnåede stor anerkendelse fra anmelderne såvel som høje salgstal med sit debutalbum, Christina Aguilera (1999), hvoraf fire numre blev hitsingler. Desuden bidrog albummet til, at hun vandt en Grammy Award - noget der også blev hjulpet på vej af et latino pop-album, et album med julesange, udgivet i samme periode samt hendes medvirken på soundtracket til filmen, Moulin Rouge!.

Hendes andet studiealbum, Stripped (2002), hvor hun i højere grad havde indflydelse på den kunstneriske proces, fortsatte tendensen og solgte godt, mens anmeldelserne dog ikke levede op til debuten. Desuden blev hun kritiseret for sit image, som mange opfattede som voldsomt seksuelt betonet.[kilde mangler] I 2005 giftede hun sig med Jordan Bratman, og hendes tredje studiealbum, Back to Basics blev udgivet i august 2006. På dette har hun stræbt efter at vende tilbage til sine oprindelige inspirationskilder inden for soul, jazz og blues. Albummet blev modtaget med høje salgstal og positive anmeldelser.

Juni[redigér wikikode]

Motörhead Live i Reds, Edmonton

Motörhead er et Grammy-vindende britisk heavy metal-band dannet i 1975 af bassist, sanger og sangskriver Lemmy Kilmister.

Motörhead nød stor popularitet som et power trio i begyndelsen af 1980'erne med flere succesfulde singler på den britiske Top 40 hitliste. Albummet Overkill, de to følgende, Bomber, Ace of Spades, og specielt No Sleep 'til Hammersmith, cementerede Motörheads status som en af Storbritanniens største heavy metal-grupper. De modtog deres første Grammy i 2005.

Ved at blande hurtigheden fra punk rock sammen med attituden fra heavy metal var Motörhead blandt pionererne indenfor speed metal og thrash metal. Dog har Lemmy udtalt, at han ikke bryder sig om den slags betegnelser, og i stedet foretrækker blot at beskrive bandets musik som "rock and roll".

I en biografi om bandet skrev Stephen Erlewine, kendt skribent for All Music Guide: "Motörheads overvældende høje og hurtige heavy metal-stil var en af de mest banebrydende stilarter som genren kunne tilbyde i slutningen af 70'erne." og selvom "Motörhead var ikke punk rock...de var det første heavy metal-band som brugte den energi og, derigennem, skabte de speed metal og thrash metal."

Juli[redigér wikikode]

Tool live barcelona 2006.jpg

Tool er et amerikansk rock-band, der blev dannet i 1990 i Los Angeles, Californien. Til dato består bandet af trommeslager Danny Carey, bassist Justin Chancellor, guitarist Adam Jones og vokalist Maynard James Keenan. Tool har gennem deres karriere vundet tre Grammies, været hovednavne til flere verdensturnéer og produceret albums med høje placeringer på de internationale musikhitlister. Bandet brød ud med deres heavy metal-lyd på deres første lp, og nåede senere toppen af den alternative metal-bevægelse med udgivelsen af deres andet album, Ænima i 1996. Deres mål med at forene eksperimenterende musik, billedkunst og budskaber om personlig udvikling fortsatte på albummet Lateralus fra 2001 og derefter deres nyeste album 10,000 Days fra 2006, hvilket forøgede bandets kritiske hyldest og succes verden over.

På grund af Tools indlemmelse af billedkunst og forholdsvis lange og komplekse udgivelser, er bandet generelt beskrevet som en stil-overskridende gruppe, der ligger i området af progressiv og art rock. Forholdet mellem bandet og nutidens musikindustri er meget kontroversielt i tider præget af censur og bandmedlemmernes vedholdenhed af privatliv.

August[redigér wikikode]

ACDC-Hughes-long ago.jpg

AC/DC er et hård rock-band, som blev dannet i Sydney, Australien i 1973 af brødrene Angus og Malcolm Young. Gruppen anses for at være pionerer indenfor heavy metal sammen med andre bands som Led Zeppelin, Deep Purple og Black Sabbath. Gruppens medlemmer har dog altid klassificeret deres musik som rock 'n' roll".

AC/DC gennemgik flere medlemsudskiftninger inden de fik udgivet deres debutalbum High Voltage i 1975. Medlemsstaben forblev derefter stabil, indtil bassisten Cliff Williams afløste Mark Evans i 1977. I 1979 indspillede bandet deres succesrige album Highway to Hell. Efterfølgende døde forsangeren Bon Scott 19. februar 1980 efter en nat med et stort alkoholforbrug, hvor han til sidst blev kvalt i sit eget opkast. I et kort stykke tid overvejede gruppen at gå i opløsning, men fandt så vokalisten Brian Johnson, der afløste Scott. Det samme år udgav de deres syvende studiealbum, Back in Black. Bandets næste album For Those About to Rock We Salute You var også meget populært, og var det første hårde rock-album, der nåede førstepladsen i USA. AC/DCs popularitet havde en tilbagegang kort tid efter trommeslageren Phil Rudd forlod bandet i 1983. Det fåtallige pladesalg fortsatte indtil udgivelsen af The Razors Edge i 1990. I 1995 sluttede Phil Rudd sig atter til bandet, og bidragede til albummet Ballbreaker. Stiff Upper Lip blev udgivet i 2000 og godt modtaget af anmeldere. Et nyt album er ventet i år 2008.

September[redigér wikikode]

Blues er en musikgenre, der opstod i USA. De afrikanske slaver blev hentet til Amerika i 16001800-tallet, og under deres fortvivlede forhold opstod en ny musikform: En blanding af deres indfødte, atonale sang og den europæiske musiktradition. Musikken var stærkt påvirket af slavernes dårlige sociale og arbejdsmæssige forhold. Det var ikke tilladt at tale sammen, men da det tydeligvis gav en bedre arbejdsmoral, accepterede man at slaverne sang. I bomuldsplantagerne udviklede deres taktfaste råb "field holler", der brugtes til at holde arbejdskadencen til for eksempel blues.

Ordet "blues" i dens nuværende betydning, en melankolsk sindsstemning, eksempelvis forårsaget af modløshed og kærestesorg, blev først set anvendt hos den amerikanske digter Washington Irving i 1807. Blues, som musikalsk sangtradition, kendes helt tilbage fra ca. 1860, i en form hvor forsangeren sang et par strofer, som andre svarede på ("call and response"). Tydeligt inspireret af den europæiske religion og musiktradition, kom den "frie" og for europæere, atonale sang senere i nemt genkendelige systemer, som kunne overleveres til andre. Det hele sat i et vist system med ganske få akkorder.

I lighed med andre folkelige genrer som westernmusik, oldtime og gospel var der pladeselskaber i den tidlige pladeindustri, der fandt ud af at der var et publikum til denne musik og derfor indspillede den og udgav den i serier, som ofte ligesom jazz og gospel bar prædikaterne "race records" eller bare "blues."

Oktober[redigér wikikode]

Follow the Reaper er det tredje album fra det finske metalband Children of Bodom. Albummet blev udgivet i Finland i 2000 af Spinefarm Records og i resten af verden i 2001 af Nuclear Blast Records. Albummet er det første, hvorpå bandet for alvor bevæger sig hen mod en power metal-inspireret lyd, hvilket blandt andet skyldes det nye valg af producer til albummet, og det er den udgivelse, der har fået visse anmeldere til at kalde Children of Bodom for et power metal-band – noget som bandet selv er stærkt uenigt i. Det solgte til guld alene i Finland, hvor det også kom ind som nummer 3 på albumhitlisten.

Se mere

November[redigér wikikode]

Wolfgang Amadeus Mozart, posthumt portræt af Barbara Krafft 1819.

Wolfgang Amadeus Mozart, født Joannes Chrysostomus Wolfgang Theophilus Mozart (27. januar 1756 i Salzburg - 5. december 1791 i Wien) er almindeligt anerkendt som en af de største komponister af klassisk musik. Han er en af wienerklassikkens mestre og en af de mest populære komponister nogensinde.

Selvom han døde kun 35 år gammel, skabte han et omfangsrigt værk, der dækker alle hans tids musikalske genrer: Operaer, balletmusik, symfonier, solokoncerter (for klaver, orgel, violin og viola, valdhorn, tværfløjte, klarinet og obo), messer, lieder, strygekvartetter, sonater og megen anden kammermusik. Alle Mozarts værker er blevet katalogiseret af Ludwig von Köchel. Hvert værk er registreret med et KV (Köchel-Verzeichnis) og et nummer.

Mozart nåede det fuldkomne inden for alle de genrer, han skrev i, herunder koncerten, symfonien og sonaten. Mozart var også en af alle tiders største operakomponister.

Ud over at komponere spillede han mange instrumenter, f.eks. cembalo, klaver og violin. Mozart var, sammen med sin søster Maria Anna Mozart, et ægte vidunderbarn, der spillede cembalo fra han var tre år og begyndte at komponere som femårig.

December[redigér wikikode]

Burzum var et norsk black metal-band, der havde en stor indflydelse på undergrundsmiljøet i Norge i de tidlige 90'ere, og bandets eneste medlem – den i øjeblikket fængslede Varg Vikernes – anses for at være hovedansvarlig for black metals udbredelse i verden i løbet af 90'erne. Burzum var et af de mest kendte bands fra den "anden bølge af black metal", og bandet spillede, modsat de fleste andre bands fra bølgen, black metal med et ekstremt fokus på ensformighed og gentagelser i musikken – en form for musik, som mange andre blandt har taget til sig, deriblandt amerikanske Xasthur og danske Angantyr, som i øvrigt også begge kun har et enkelt medlem. Burzum har foreløbigt udgivet seks album, hvoraf det seneste blev udgivet i 1999. Bandets musik opdeles generent i to: de fire første album var proto-black metal, hvorimod de seneste to har været ambientalbum.

Se mere

2009[redigér wikikode]

Januar[redigér wikikode]

John Mogensen (5. maj 1928 - 10. april 1977) var en dansk sanger, sangskriver og komponist.

I 1952 blev han medlem af sangkvartetten "Blue Boys", senere startede han "Four Jacks" sammen med Poul Rudi, Otto Brandenburg og Bent Werther, gruppen blev opløst i 1963, og John Mogensen fortsatte som pianist på Oslo-bådene, og skrev til andre, bl.a. Du ser mig når jeg kommer til Grethe Sønck, og et par melodier til Jørgen Ingmann. Med Der er noget galt i Danmark (1971) tog en stor solokarriere for alvor fart, via en kontrakt med Jørgen Kleinert. Stribevis af indspilninger i sin helt egen pop/country-stil gjorde lykke hos publikum op igennem 70'erne, og han modtog i 1972 Nikolaj-prisen af Poul og Lise Reinau, for sin originalitet og for sin kunstneriske indsats.

John Mogensen havde problemer med alkohol, hvilket blev et stort problem hen mod slutningen af hans karriere, hvor han aflyste flere og flere koncerter. Dette skyldes også, at han havde problemer med præstationangst.

Efter sigende indspillede John Mogensen kun musik når han havde brug for penge. Dette kan tænkes, da han lavede sange sange som "Nede i møget", der handler om, at han er fattig og sulten.

Februar[redigér wikikode]

En fløjtenist

En fløjtenist er en person, hvis profession er at spille fløjte. Udtrykket bliver oftest brugt om personer, der spiller tværfløjte, måske i kraft af at denne profession i forhold til blokfløjtenist, som betegnelsen også dækker over, er oftere benyttet. Om personer, der spiller andre mindre anvendte fløjter, bruges oftest betegnelsen typefløjtespiller, eksempelvis panfløjtespiller.

Selvom fløjtenister oftest arbejder inden for klassisk musik, findes der også fløjtenister inden for blandt andet jazz, folkemusik, rock og sågar nogle former for metal (hovedsageligt folk metal som inkorporerer flere elementer fra folkemusik - heriblandt fløjte). Fløjtenistens job kan bestå af opgaver inden for flere forskellige områder, heriblandt undervisning, optræden som soloinstrumentalist (oftest akkompagneret af klaver) samt medvirken i symfoniorkestre og kammerorkestre. Ofte er en solistkarriere kombineret med en karriere inden for undervisning.

Fløjtenister har også haft indvirkning på andre aspekter af fløjten som instrument, for eksempel som komponister af fløjtemusik eller ved udvikling af selve instrumentet – den nuværende tværfløjte er videreudviklet fra en tidligere tværfløjte af den dengang udøvende fløjtenist Theobald Böhm.

Se mere


2010[redigér wikikode]

Marts[redigér wikikode]

Metallica i 2008

Metallica er et amerikansk heavy metal-band, som blev dannet i 1981 i Los Angeles, Californien. Metallicas originale medlemmer bestod af trommeslager Lars Ulrich, rytmeguitarist og vokalist James Hetfield, lead guitarist Dave Mustaine, og bassist Ron McGovney. De to sidstnævnte blev senere smidt ud af bandet til fordel for Kirk Hammett og Cliff Burton. Fyringen af Mustaine resulterede i en kamp mellem ham og Metallica. I september 1986 kom Metallicas turnébus ud af kontrol og drejede rundt, hvilket forårsagede at Burton blev mast under bussen og dræbt. Jason Newsted afløste ham cirka to måneder senere. Newsted forlod bandet igen i 2001 og blev erstattet af Robert Trujillo i 2003.