Portal:Musik/Månedens artikel/Februar 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En fløjtenist

En fløjtenist er en person, hvis profession er at spille fløjte. Udtrykket bliver oftest brugt om personer, der spiller tværfløjte, måske i kraft af at denne profession i forhold til blokfløjtenist, som betegnelsen også dækker over, er oftere benyttet. Om personer, der spiller andre mindre anvendte fløjter, bruges oftest betegnelsen typefløjtespiller, eksempelvis panfløjtespiller.

Selvom fløjtenister oftest arbejder inden for klassisk musik, findes der også fløjtenister inden for blandt andet jazz, folkemusik, rock og sågar nogle former for metal (hovedsageligt folk metal som inkorporerer flere elementer fra folkemusik - heriblandt fløjte). Fløjtenistens job kan bestå af opgaver inden for flere forskellige områder, heriblandt undervisning, optræden som soloinstrumentalist (oftest akkompagneret af klaver) samt medvirken i symfoniorkestre og kammerorkestre. Ofte er en solistkarriere kombineret med en karriere inden for undervisning.

Fløjtenister har også haft indvirkning på andre aspekter af fløjten som instrument, for eksempel som komponister af fløjtemusik eller ved udvikling af selve instrumentet – den nuværende tværfløjte er videreudviklet fra en tidligere tværfløjte af den dengang udøvende fløjtenist Theobald Böhm.

Se mere