Portal:Rumfart/Månedens Artikel/maj 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Rumkapløbet var en politisk kappestrid mellem Sovjetunionen og USAteknologisk udvikling. Kapløbet begyndte efter 2. verdenskrig, da der opstod en kold krig mellem de to nye stormagter USA og Sovjetunionen.

Højdepunkterne skete i 1957 da Sovjetunionen opsendte Sputnik-satelliten og i 1969 da amerikanerne landsatte et menneske på Månen. Om end begge missioner ingen militære formål havde, sendte stormagterne klare signaler om deres militære formåenhed i teknologisk krigsførelse.

Til at omsætte stormagternes overordnede politiske mål til virkelighed var Sergej Koroljov og Wernher von Braun hovederne der kunne implementere planerne i kraft af deres viden om rumfartsteknologi.

Kapløbet var primært drevet af terrorbalancen mellem stormagterne, penge til videnskabelige projekter blev afsat af politiske årsager. Stormagterne oprustede med atomvåben og efterretningstjenesterne CIA og KGB spillede en aktiv rolle i den kolde krig.

Tidens filmhelt James Bond, den engelske MI 5 agent redder verden fra undergang, veludstyret med moderne teknologi, afspejler den kolde krigs spionage.

Den kolde krig sluttede først endeligt med sammenbruddet af Sovjetunionen i slutningen af 1980'erne. Nogle sætter slutningen af rumkapløbet til 1975 med den fælles amerikansk-russiske Apollo-Sojuz mission.

Læs hele artiklen