Portal:Sport/Månedens artikel/Arkiv2007-06

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Månedens artikel 2007[redigér wikikode]

December

Wilson Kipketer efter sin verdensrekord i Køln

Wilson Kipketer (født 12. december 1972) er en kenyansk-født dansk verdensrekordholder på 800 meter distancen både indendørs og udendørs. Kipketer var den dominerende løber på distancen i et årti fra midten af 1990'erne og frem, men formåede trods en lang række sejre ikke at vinde en OL-guldmedalje.

Wilson Kipketer blev født i Kapchemoyiwo i Kenya, og hans talent for løb blev opdaget af Kipchoge Keino, der havde vundet OL-guld i 1968 og 1972. Denne skaffede ham ind på en skole, der var kendt for god træning af løbetalenter. I 1990 kom han til Danmark som udvekslingsstudent og blev glad for landet, hvorpå han søgte om og fik dansk statsborgerskab.

Hans første store internationale resultat kom, da han i 1995 vandt verdensmesterskabet på 800 meter-distancen. Hans statsborgerskab var ikke på plads, og han fik derfor ikke mulighed for at stille op til OL 1996. I 1997 toppede Kipketers karriere, da han slog den verdensrekord på 800 m, som Sebastian Coe havde sat 16 år forinden. Han slog den først i Zürich og senere samme år i Køln med tiden 1:41.11. Samme år vandt han VM indendørs i Paris med verdensrekordtiden 1:42.67. Begge disse rekorder holder stadig.

Siden var han plaget af sygdom og skader, og i 2005 bekendtgjorde han, at han stoppede karrieren. Han er uden tvivl den mest succesfulde danske atlet gennem tiden med en sølv- og en bronzemedalje ved OL i 2000 og 2004 samt tre VM-guldmedaljer i 1995, 1997 og 1999, og han opnåede at blive kåret til årets atlet i verden i 2007.

Læs hele artiklen

November

Åbningsceremonien ved OL i 1896

Sommer-OL 1896 var de første olympiske lege i moderne tid. Den Internationale Olympiske Komite var blevet dannet fire år før på en kongres arrangeret af Pierre de Coubertin, og her blev Grækenlands hovedstad Athen valgt som værtsby.

Legenes præcise deltagertal er ikke kendt, men skønnes til at have været omkring 245 fordelt på 13 nationer (også dette tal er omdiskuteret). Legene fandt sted i perioden 6. - 15. april, og der blev afholdt konkurrencer i ni idrætsgrene, herunder de klassiske discipliner inden for atletik og brydning.

Der blev ikke uddelt guldmedaljer, og vinderen i en konkurrence fik en sølvmedalje, mens toeren fik bronze - begge modtog tillige en laurbærgren. Øvrige placeringer fik ikke medaljer. Ligeledes repræsenterede deltagerne oftest ikke deres land, men blot sig selv eller deres klub. Opgørelsen af placeringer er derfor uformel, men topscorerne blev USA med 11 førstepladser, mens værtslandet fik 10 og i øvrigt langt flest blandt de tre første (men landet bidrog også med omkring tre fjerdedele af alle deltagere) og Tyskland blev tredjebedste nation med seks førstepladser.

Sportsligt bragte legene ikke så mange store resultater, da mange af de største navne ikke deltog. Således vandt en ukendt græsk vandbærer, Spiridon Louis, maratonløbet og blev i øvrigt nationalhelt i den forbindelse. Der var tre danske deltagere, der konkurrerede i fem sportsgrene. Viggo Jensen havde mest succes med en første- og en andenplads i vægtløftning samt en tredjeplads i skydning.

Læs hele artiklen

Oktober

Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
OB's hjemmedragt

OB er forkortelsen for Odense Boldklub, der er en professionel dansk fodboldklub fra Odense. Klubben har vundet tre danmarksmesterskaber og fem pokaltitler.

OB blev stiftet 12. juli 1887 som Odense Cricketklub, men allerede to år senere kom fodbold og tennis på programmet, og klubben skiftede navn til det nuværende. De første mange år nåede klubben ikke de store resultater, men i 1916 blev det dog til et provinsmesterskab og semifinale om DM, som blev tabt.

I 1951 fik klubben sine første DM-medaljer, der var af sølv, men nogle år senere måtte man ned i den næstbedste række, og klubben blev i mange år et elevatorhold mellem 1. og 2. division. Først i 1975 rykkede klubben op og holdt fast i placeringen i den bedste række. Det første danske mesterskab kom allerede to år senere under ledelse af Richard Møller Nielsen. Klubben var i de følgende år en topklub med bronzemedaljer i 1980 og guld igen i 1982. I den følgende sæson kom så den første pokaltriumf. Det seneste danske mesterskab blev vundet i 1989, og 1990'erne gav klubben både et par pokalsejre samt en sølv- og en bronzemedalje. Klubben måtte dog også en kort tur ned i den næstbedste række undervejs i en tiårig periode med halvsløje resultater. I 2000'erne har klubben igen vundet pokalturneringen, sidst i 2007, samt bronzemedaljer i 2006.

OB's bedste internationale resultat blev opnået i 1994/95, hvor klubben nåede UEFA cup-kvartfinalen. Undervejs mødte man Real Madrid med Michael Laudrup på holdet, og hjemmekampen blev tabt med 2-3. Det krævede en to-målssejr i Madrid, og med storspil af Lars Høgh i målet lykkedes det at vinde 2-0. Kampen kendes i klubben som Miraklet i Madrid. Kvartfinalen blev dog endestation med et samlet resultat på snævre 0-1 til italienske Parma.

En række kendte spillere har spillet for OB, blandt andet: Jørgen Leschly Sørensen, Allan Hansen, Johnny Hansen, Lars Høgh, Brian Steen Nielsen, Lars Elstrup, Michael Schjønberg, Per Pedersen, Søren Berg og Thomas Helveg.

Læs hele artiklen

September

Michael Jordan i kamp for Chicago Bulls

Michael Jeffrey Jordan (født 17. februar 1963) regnes af mange for at være en af basketballspillets største spillere gennem tiderne. Han var med i startopstillingen på det første amerikanske Dream Team, der deltog ved OL i Barcelona 1992 og vandt guld i overlegen stil. Jordan spillede 13 sæsoner i NBA for Chicago Bulls, der i perioden vandt mesterskabet seks gange, og Jordan selv blev kåret som MVP (Most Valuable Player/Mest Værdifulde Spiller) fem gange.

Michael Jordan var i sin ungdom en dygtig sportsmand inden for flere idrætsgrene, men først da han en sommer voksede 10 cm og samtidig trænede intensivt, opnåede han plads på skoleholdet. I collegetiden viste han sig som en dygtig, men en smule anonym spiller, indtil han i en vigtig kamp brillerede med en afgørende scoring i de sidste sekunder.

Han kom på det amerikanske landshold til OL i Los Angeles i 1984, hvor han var med til at sikre guldmedaljerne. Efter at være blevet valgt af NBA-holdet Chicago Bulls samme år fik Michael Jordan for alvor gang i karrieren. Han blev i sin første sæson valgt til årets "rookie" ("debutant"), og han havde en række år med gode personlige resultater. Det var dog først i 1991, at Bulls med Jordan i spidsen vandt mesterskabet. Klubben vandt til gengæld tre gange i træk og nogle år senere yderligere tre på stribe (1996-98).

Han tog en pause i karrieren mellem de to mesterskabsserier og forsøgte sig som baseballspiller, men uden succes. Han afsluttede sin karriere hos Bulls i 1999, men fik et kortere comeback hos Washington Wizards, hvor han var indgået i ledelsen. I 2003 var det endegyldigt slut for en karriere, der gav ham en række strålende NBA-rekorder, f.eks. højeste pointgennemsnit pr. kamp (31,0) og flest point i en slutspilskamp (63).

Efter afslutningen af karrieren har Michael Jordan lagt en indsats inden for velgørenhed. Han ejer også et motorcykel-team, og han har sit eget tøjmærke. Endelig dyrker han nu motorcykelløb og golf.

Læs hele artiklen

August

Situation fra amerikansk fodboldkamp

Amerikansk fodbold er en sportsgren, der har rødder i rugby. Spillet har sin store udbredelse i Nordamerika, deraf det danske navn på sporten, der vest for Atlanterhavet blot kaldes "football".

Spillet går ud på at løbe eller kaste en oval bold op bag modstanderens mållinje eller sparke bolden i modstanderens mål. Hvert hold har 11 spillere på banen i et play, som er et afsnit af kampen, hvor bolden er i spil. Et af holdene er det angribende, mens det andet er det forsvarende. Holdene står som udgangspunkt på hver side af den tværlinje på banen, hvortil bolden nåede i sidste spil, og det angribende hold sætter bolden i spil ved at kaste den tilbage til den centrale spiller, quarterbacken. Denne er ansvarlig for at aflevere den til en anden spiller, der løber med den så langt som muligt uden at blive fældet af en modstander. Quarterbacken kan også vælge selv at løbe med bolden.

Når en angribende spiller passerer mållinjen med bolden i kontrol, scores der touchdown, som giver seks point samt retten til et kort field goal-forsøg, der giver et eller evt. to point ekstra. Hvis et hold vurderer, at det ikke er muligt at nå til en reel field goal chance, kan det angribende hold i stedet vælge at forsøge et almindeligt field goal fra længere afstand, der i tilfælde af scoring giver tre point.

I Nordamerika er sporten uhyre populær, og de bedste hold spiller i NFL, der hvert år i februar kulminerer med finalen, kaldet Super Bowl. Sporten er traditionelt ikke så udbredt i Europa, men massiv amerikansk kulturpåvirkning har efterhånden gjort sporten kendt her også. I Danmark fik sporten stor bevågenhed, da TV2 Zulu fra 2000 valgte at sende kampe fra NFL direkte.

Sporten er i Danmark organiseret i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund (DAFF), der dels arrangerer danske turneringer for ungdom og seniorer, dels deltager i internationale turneringer med landshold. Der findes for tiden i nærheden af 50 klubber i landet.

Læs hele artiklen

Juli

Michael Rasmussen i den prikkede bjergtrøje i Tour de France 2006

Tour de France er verdens største cykelløb, der køres hver sommer i Frankrig i løbet af tre uger i juli måned. Det betragtes bredt som et af de absolut hårdeste og mest prestigefyldte løb, og det er desuden en af de mest kendte sportsbegivenheder overhovedet.

Løbet blev kørt første gang i 1903, og bortset fra pauser i forbindelse med de to verdenskrige er det kørt hvert år siden. I løbet kåres flere vindere. Den vigtigste er vinderen af det samlede klassement, det vil sige den rytter, der samlet set har kørt løbet hurtigst. Undervejs i løbet kører den aktuelt førende i denne stilling i gul trøje (den gule førertrøje). Den bedste bjergrytter kåres ligeledes og den førende i denne disciplin iklædes en rødprikket trøje (den prikkede bjergtrøje), mens den bedste spurter iklædes en grøn trøje (den grønne pointtrøje). Dertil kommer en ungdomskonkurrence og en holdkonkurrence, hvor vinderne også kåres. Da kun få ryttere kan vinde disse konkurrencer, betragtes det også som et stort resultat at vinde en etape.

I Tour de France 2007 deltager 21 hold med hver 9 ryttere, heriblandt det dansk-baserede Team CSC. Holdet stiller imidlertid uden danske ryttere, og den eneste danske rytter i årets løb er derfor Michael Rasmussen, der de seneste to løb vandt den prikkede bjergtrøje og derved skabte et af de største danske resultater i løbets historie.

I de senere år har dopingspøgelset lagt sig over løbet, og flere ryttere er enten inden, under eller efter løbet afsløret med forbudte stoffer. Det mest prominente offer er Bjarne Riis, der vandt det samlede klassement i 1996, men i foråret 2007 erkendte at have været dopet i den sammenhæng. Han er derfor efterfølgende blevet slettet som vinder af løbet. Resultatet er, at der i 2007-udgaven er den hidtil skrappeste kontrol for doping, og man håber dermed at undgå skandalen fra 2006, hvor en række topryttere umiddelbart inden løbet blev udelukket på mistanke for at have været involveret i Operation Puerto.

Læs hele artiklen

Juni

Udsigt over Parken

Parken er det største fodboldstadion i Danmark og traditionelt nationalstadion for Danmarks fodboldlandshold. Desuden er det hjemmebane for F.C. København.

Parken ligger på Østerbro i København, og den ejes af PARKEN Sport & Entertainment A/S. Ud over hovedanvendelsen til fodbold bruges anlægget også til større arrangementer af andre idrætsbegivenheder, f.eks. speedway, samt andre typer arrangementer, først og fremmest koncerter. Eurovision Song Contest blev afholdt i Parken i 2000, og i de senere år har musiknavne som U2, George Michael, Michael Jackson, Metallica og Robbie Williams optrådt her.

Parken blev bygget som Københavns Idrætspark og indviet 25. maj 1911, og allerede i de første år strømmede publikum til stedet for at se fodbold, især når der var britiske hold på besøg.

En totalrenovering i perioden 1990-92 betød, at Parken fik sit nuværende udseende. Der er plads til 42.305 tilskuere, og der har flere gange været fyldt op, især når landsholdet har spillet. Det gjaldt også under den famøse kamp Danmark-Sverige 2. juni 2007, hvor kampen blev afbrudt få minutter før det planlagte sluttidspunkt, da en tilskuer løb ind på banen og slog dommeren. Som straf må landsholdet efter den episode spille sine næste fire hjemmekampe i kvalifikationen til Europamesterskabet i fodbold 2008 på andre stadions.

Læs hele artiklen

Maj

Situation fra en softballkamp mellem Sverige og Finland

Floorball er et boldspil, der er en variant af hockey, som mange har stiftet bekendtskab med i folkeskolen. Spillet dyrkes dog også som seriøs idrætsgren, og i Danmark er der omkring 90 klubber med cirka 5.000 udøvere.

Floorball spilles indendørs på en 40×20 m bane (håndboldbane) omsluttet af en 50 cm høj bande, der er buet i hjørnerne. 3,50 m inde på banen fra hver ende findes målene, der er 1,60×1,15 m store. Bolden er rund og af plastik, vejer 23 g og har en diameter på 7,2 cm. Den er hul og har 26 huller.

Hvert hold består af op til 20 spillere med 5 markspiller og 1 målmand på banen ad gangen. Markspillerne har hver en plastikstav, som de bruger til at spille bolden med. Målmanden har ingen stav, men må parere bolden og kortvarigt holde bolden i hånden. En floorballkamp spilles over 3 perioder à 20 minutter, og kampen vindes af det hold, der scorer flest mål.

I Danmark er Frederikshavn Bulldogs mestre hos både mænd og damer i 2007, og VM i floorball 2007 (damer) afholdes i Frederikshavn i perioden 12. maj - 19. maj med deltagelse af 20 nationer. Sporten er ikke voldsomt udbredt på verdensplan, men i blandt andet Sverige, Finland og Schweiz er det meget populært. Danmarks bedste placeringer ved verdensmesterskaberne er nr. 4 hos mændene (1998 og 2000) samt nr. 9 hos damerne (2005).

Læs hele artiklen

April

FC Københavns maskot

FC København (FCK) er de seneste års mest succesrige danske fodboldklub, der i denne måned sidder tungt på førstepladsen i Superligaen og i efteråret 2006 deltog i UEFA Champions League-gruppespillet.

FC København blev grundlagt i 1992 som en fælles overbygning over de to hæderkronede klubber, KB og B 1903. Klubben overtog ved den lejlighed B1903's plads i Superligaen og har befundet sig her lige siden. Det er blevet til fem danske mesterskaber, heraf fire siden 2001, hvor det desuden er blevet til to andenpladser. Dertil kommer, at FC København har vundet begge de to første udgaver af Royal League.

Klubben er børsnoteret under firmaet PARKEN Sport & Entertainment A/S, der også ejer Parken, Danmarks nationalstadion, med en kapacitet på 43.305 tilskuere. Ud over fodbold har FCK også håndbold på eliteplan på programmet med både kvinde- og mandehold i de bedste danske rækker.

Klubbens nuværende træner er norske Ståle Solbakken, og blandt spillerne i truppen finder man danske landsholdsspillere som Michael Gravgaard, Jesper Grønkjær, Michael Silberbauer, Niclas Jensen og Lars Jacobsen samt de svenske landsholdsspillere Tobias Linderoth og Marcus Allbäck.

Blandt tidligere markante spillere på holdet finder man Sibusiso Zuma, Christian Poulsen, Bjarne Goldbæk og Peter Møller.

Læs hele artiklen


Månedens artikel 2006[redigér wikikode]

Juli

En orienteringsløber gør klar til at klippe en post.

Orienteringsløb er en sportsgren, hvor det gælder om at navigere gennem et ukendt terræn ved hjælp af kort og kompas. Sporten udøves i organiseret form både til fods, på ski og på mountainbike.

Orienteringsløberen får i startøjeblikket udleveret et kort, hvor der er indtegnet en bane med et antal poster, der skal opsøges hurtigst muligt. Løberen får også en beskrivelse af, hvilke terrængenstande posterne findes ved samt et skærmnummer, så løberen kan sikre sig, at han har fundet den rigtige post. Løberen dokumenterer, at posten er fundet med et kontrolklip eller ved elektronisk registrering. Selve posten er markeret i terrænet med en trefløjet skærm, hvor hver side er delt i et hvidt og et orange trekant.

Hovedudfordringen i orienteringsløb er at holde et højt løbetempo, men samtidigt bevare mental ro og overblik nok til at kunne aflæse kortet, navigere gennem ukendt terræn og samtidigt vælge den hurtigste rute mellem posterne. For at udfordre løberne vil banelæggeren stile mod at lave baner med flere mulige vejvalg og variation i, hvilke tekniske færdigheder løberen skal bruge. Orienteringsløb findes i et antal variationer, f.eks. pointløb, stafetløb, natløb, mm.

Læs hele artiklen

Juni

Wm2006.png

VM i fodbold 2006 (officielt 2006 FIFA World Cup) skal afvikles i Tyskland i perioden 9. juni - 9. juli 2006. Tyskland vandt værtsskabet i juni 2000 ved at slå de øvrige ansøgere: England, Brasilien, Marokko og Sydafrika, hvoraf sidstnævnte senere fik tildelt værtsskabet for VM i fodbold 2010. Mesterskabet bliver den 18. VM-slutrunde gennem tiden.

Kvalifikationsturneringen til slutrunden er slut, og de 32 deltagende hold er dermed fundet.

Fra og med 2006 er den forsvarende verdensmester ikke længere automatisk kvalificeret til den næste VM-slutrunde og Brasilien var dermed nødt til at kvalificere sig på lige fod med alle andre lande pånær værtslandet, der fortsat er automatisk deltager. De største overraskelser i den europæiske kvalifikation var: VM-bronzevinderne Tyrkiet (slået ud af Schweiz efter playoff), europamestrene Grækenland (slået i puljen af Ukraine og Tyrkiet) og etablerede hold som Danmark (slået i puljen af Ukraine og Tyrkiet), Rusland (slået ud af Portugal) og Belgien (slået ud af Serbien og Montenegro) og at Spanien ikke kvalificerede sig. Fra Afrika mangler VM-kvartfinalisterne fra 2002, Senegal (slået ud af Togo) og andre etablerede hold som Sydafrika, Cameroun og Nigeria (slået ud af hhv. Ghana, Elfenbenskysten og Angola). I de andre verdensdele var der ingen større overraskelser.

Læs hele artiklen

Maj

Baseball swing.jpg

Baseball er et amerikansk boldspil lidt i stil med rundbold. Baseball spilles med et træbat (eller et aluminiumsbat i ungdomsrækker) og en hård læderbold med en kerne af kork og gummi.

En kamp forløber ved, at de to hold skiftes om at være "inde" og "ude". Indeholdet sender en spiller frem, der skal forsøge at slå til den bold, som en af udeholdets spillere kaster. Hvis det lykkes en spiller at ramme bolden med battet, skal han løbe rundt mellem fire baser på en diamantformet bane. Hvis han kommer sikkert til den fjerde base, scorer han et point. Udeholdet forsøger at få indeholdets løbere slået ud, før de når at score.

Sporten er mest udbredt i USA, hvor den kaldes "the national pastime". Imidlertid vinder den flere og flere tilhængere i Japan samt mange latinamerikanske lande. Fra d. 3. til d. 20. marts 2006 fandt den første udgave af World Baseball Classic sted. Denne landsholdsturnering er det første forsøg på at gøre baseball til en international sport.

Læs hele artiklen

April

P sport.png

Sport er fysisk udøvelse under fastsatte regler, så man kan konkurrere individuelt eller holdmæssigt. Sport er udøvet af mennesker gennem tusinder af år. Oprindeligt var sport militær træning, eller en symbolsk krig. Sport har i dag stor betydning socialt, i mediebilledet samt af og til i politisk sammenhæng.

Sport udgør en vigtig social platform, hvor mange mennesker mødes på tværs af geografi og øvrig baggrund.

Sport udgør også et af de største underholdningsområder, med dedikerede tv-kanaler, løbende dækning i radio og aviser, specialmagasiner og internetmedier for næsten enhver sportsgren. Nogle af de største mediebegivenheder overhovedet er de Olympiske lege, VM i fodbold og cykelløbet Tour de France, der når ud til tv-seere i hele verden.

Der findes i Danmark mere end 10.000 sportsklubber, der samlet set har mere end 1.6 millioner medlemmer. Den største organisation for dansk sport eller idræt hedder Danmarks Idræts-Forbund og består af mange specialforbund, der repræsenterer endnu flere sportsgrene.

Læs hele artiklen