Portal:Sport/Månedens artikel/Arkiv2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Månedens artikel 2009[redigér wikikode]

December

Michael Madsen

Michael Madsen (født 24. januar 1974) er en dansk fodboldtræner og forhenværende professionel fodboldspiller.

Som spiller fik Michael Madsen sit gennembrud i midten af 1990'erne som defensiv midtbanespiller i AB. Derfra kom han i 1998 til italienske AS Bari, hvor han på tre sæsoner opnåede 45 kampe. Efterfølgende kom han til VfL Wolfsburg i Tyskland, hvilket dog ikke blev en succes, og han vendte hjem igen og spillede i forskellige klubber, inden han på grund af en skade afsluttede sin karriere i Lyngby Boldklub i 2007. Det sportslige højdepunkt opnåede han, da han i 2002/03 spillede for Farum Boldklub og med denne klub fik bronzemedalje.

Allerede nogle år forinden, hvor Madsen spillede i HIK i 1. division, fik han sin første trænererfaring. Han holdt pause i tiden i Lyngby, men efter afslutningen af den aktive karriere genoptog han trænerjobbet, først i Fremad Amager/FC Amager, og fra sommeren 2009 som cheftræner i Vanløse IF.

Læs hele artiklen

November

Ole Olsen vandt som den første dansker VM i 1971

VM i speedway er en international konkurrence mellem verdens bedste speedway-rytter. I dag er mesterskabet organiseret som en serie af grand prix-løb, hvor rytterne tildeles point efter deres placering i det enkelte løb. Efter alle sæsonens løb kåres rytteren med flest point til verdensmester. Indtil 1995 blev mesterskabet afgjort i en én-dagskonkurrence - en finale med fem heats, hvor placeringen i den enkelte heats udløste point, og rytteren med flest point efter de fem heats blev blev kåret som verdensmester.

VM blev de første 15 gange afholdt på Wembley Stadium i England. Den første vinder i 1936 var australieren Lionel van Praag, og i begyndelsen var VM domineret af kørere fra Commonwealth-lande. I 1956 tog svenske Ove Fundin den første af sine fem titler, og newzealænderen Ivan Mauger fulgte ham med seks mesterskaber i 1960'erne og 1970'erne. Som den første dansker vandt Ole Olsen VM-titlen i 1971, og med yderligere to titler banede han vejen for dansk dominans i 1980'erne, hvor Erik Gundersen og Hans Nielsen delte seks titler i træk. I 1990'erne og 2000'erne var den dominerende skikkelse Tony Rickardsson med seks titler, inden hans plads blev overtaget af Nicki Pedersen og Jason Crump.

Der har også været afholdt VM i parspeedway og VM for hold. I hold-VM er Danmark mest vindende med tretten VM-titler foran svenskernes ti og briternes ni titler.

Læs hele artiklen

Oktober

Træning i kendo

Kendo er en japansk udgave af fægtning, der er baseret på budo og derigennem refererer tilbage til en af samuraiernes kampformer. Ordet kendo betyder "sværdets vej". Kendo stammer i sin moderne form fra første halvdel af det 20. århundrede, men standardiseringensarbejdet blev afbrudt af 2. verdenskrig. I 1952 blev sporten organiseret i Japan i All Japan Kendo Federation, og snart fulgte en international organisation.

Der findes trods standardiseringsarbejdet fortsat to former for kendo: En traditionel udgave og en moderniseret udgave. Den moderne udgave arbejder målrettet mod at opnå anerkendelse som kampsport og mulig optagelse på det olympiske program, mens den traditionelle udgave søger at holde fast i forbindelsen til samuraiernes kultur.

Sporten kræver en del udstyr. Først og fremmest er der rustningen bestående af en kraftig maske, brystbeskyttelse, beskyttelse af underlivet samt kraftige handsker. Våbnet er katana, der er et sværd, samt bokuto og shinai, der begge er en slags attrapper. Der arbejdes med såvel kata (træningsøvelser) som shinai (egentlig konkurrence/kamp).

Læs hele artiklen

September

Paavo Nurmi under OL i 1920

Paavo Nurmi (13. juni 1897 - 2. oktober 1973) var en finsk mellem- og langdistanceløber, der i sin karriere satte 22 udendørs verdensrekorder i perioden 1922-1931. Han er desuden kendt for at have vundet ni guld- og tre sølvmedaljer ved de olympiske lege i 1920, 1924 og 1928.

I 1925 blev Nurmi inviteret til en turné i USA, hvor han i løbet af fem måneder deltog i 55 arrangementer, hvoraf han vandt de 53. De 45 af disse løb foregik indendørs, og det i den sammenhæng, han satte hovedparten af sine 29 indendørs verdensrekorder, der dog imidlertid først blev anerkendt af IAAF fra 1987.

Nurmi forberedte sig også til OL i 1932, men hans deltagelse i legene blev forpurret af beskyldninger fra svenske idrætsledere om, at han skulle have modtaget penge for at deltage i løb i Tyskland, hvorfor han ikke var ægte amatør. Trods konkurrenters forbøn for ham fik han ikke tilladelse til at stille op på den maratondistance, som skulle have været afslutningen på hans karriere. Uanset denne lidt triste afslutning står Paavo Nurmi tilbage som en af OL-historiens helt store skikkelser med sin medaljehøst, der først er blevet overgået af Michael Phelps i 2008.

Læs hele artiklen

August

Situation fra squashkamp

Squash er et ketsjerspil beslægtet med badminton og tennis, som spilles på en lukket, almindeligvis indendørs bane, med fire vægge, oftest med deltagelse af to spillere. En lille gummibold skal med en ketsjer slås op mod frontvæggen.

En duel indledes med, at den ene spiller server ved at slå bolden direkte mod frontvæggen, men gerne derefter via andre vægge, fra den ene serveboks over til modstanderen placeret i modsatte side af banen. Returneringen fra servemodtageren må slås direkte mod frontvæggen eller via en eller flere af de andre vægge(inklusiv bagvæggen). Bolden må spilles over hele banen. En spiller skal senest returnere bolden, inden den rammer gulvet anden gang.

Duellen afgøres til en spillers fordel, når det ikke lykkes modstanderen at returnere bolden korrekt til frontvæggen.

Squash spilles både som single og double, hvor en doublebane dog har større mål.


Læs hele artiklen

Juli

Vladimir Kramnik, vinder af VM i skak 2006

VM i skak 2006 var en match om verdensmesterskabet i skak i perioden 21. september - 15. oktober 2006. Matchen stod mellem Vladimir Kramnik (Rusland) og Veselin Topalov (Bulgarien) og er blevet kaldt foreningsmatchen, idet den havde til hensigt at udpege én verdensmester i skak. Siden 1993, hvor den daværende verdensmester, Garry Kasparov, brød med FIDE, havde der været to verdensmestre.

Matchen fandt sted i Elista i den russiske republik Kalmykien og gik over 12 partier. Den ordinære match endte 12. oktober med stillingen 6-6, hvorpå der ifølge reglerne skulle spilles fire partier hurtigskak. Disse vandt Kramnik 2½ - 1½, hvorpå han vandt matchen og verdensmesterskabet.

Der opstod en vis dramatik under matchen, idet Topalovs holdleder efter fjerde parti antydede, at Kramnik snød, da han efter sigende skulle have været på toilettet 50 gange under en match på seks timer. Som følge af dette mødte Kramnik ikke op til femte parti, og Topalov blev erklæret som vinder. Dette var nær ved at føre til matchens aflysning, men efter mægling af FIDEs præsident Kirsan Iljumsjinov indvilligede begge spillere i at fortsætte matchen med mindre ændringer i praktiske foranstaltninger. Senere under matchen påpegede Topalov-lejren "statistisk sammenfald" mellem Kramniks spil og tilsvarende partier spillet med computerprogrammet Fritz 9, men dette førte ikke til mere end meningsudvekslinger.

Læs hele artiklen

Juni

Det olympiske flag

Olympiske lege (forkortet OL) er en begivenhed med en række sportsgrene, der afholdes hvert fjerde år. De olympiske lege kendes fra to æraer: Antikkens olympiske lege samt de moderne olympiske lege, som Pierre de Coubertin i slutningen af det 19. århundrede tog initiativet til. Han så idealerne i antikkens stævner og fik etableret den Internationale Olympiske Komité (IOC) i 1894. Her blev man enige om at afholde de første moderne olympiske lege i 1896 i Athen.

Siden da er de olympiske lege blevet afholdt med fire års mellemrum, dog afbrudt i to omgange af verdenskrigene. Nu om stunder opdeles legene i sommer-OL og vinter-OL, og i nyere tid er der tilføjet separate paralympiske lege for personer med handicaps.

Et OL tildeles en værtsby, og der er stor prestige forbundet med at få tildelt legene. Der er store økonomiske interesser forbundet hermed, idet der typisk skal opføres store anlæg til selve dysterne samt opholdet for de titusindvis af deltagere og ledere, men samtidig store indtægter direkte og indirekte på grund af tilskuerinteressen og øget turisme. IOC er gennem årene vokset sig til en magtfuld faktor, og der er opstået en del kontroverser, både i forhold til IOC og til legene, der har været ramt af politiske og sportslige skandaler, herunder doping.

Læs hele artiklen

Maj

Carlos Tévez

Carlos Tévez (født 5. februar 1984) er en argentinsk fodboldspiller, der spiller for Manchester United og på Argentinas fodboldlandshold. Tévez er angriber.

Som knap 17-årig fik han debut for Boca Juniors, og han fik sit internationale gennembrud, da han blev topscorer med otte mål i seks kampe under OL 2004, hvilket var stærkt medvirkende til at sikre hans land guldmedaljen. Senere samme år skiftede han til Corinthians i Brasilien i den dyreste handel i sydamerikansk fodbold. Efter yderligere succes her skiftede han i 2006 til engelske West Ham til stor overraskelse for fodboldverdenen, der forventede at se ham i en større europæisk klub. Tiden hos West Ham blev turbulent for Tévez, men han var dog med til at sikre klubbens eksistens i Premier League. Efter en sæson fortsatte han til Manchester United, der i første omgang blot har fået spilleren på to års lejemål, hvilket klubben dog er interesseret i at ændre til et egentligt køb.

Carlos Tévez har scoret i alt 81 mål i 211 kampe for sine fire klubber. Desuden har han scoret otte mål i 48 kampe for Argentinas A-landshold, men er også to gange blevet udvist i kampe om kvalifikation til VM i fodbold 2010.

Læs hele artiklen

April

Fodbold i mangel af konkret billede vedr. FC Vestsjælland

FC Vestsjælland (FCV) er en professionel dansk fodboldklub hjemmehørende i Slagelse. Klubben består udelukkende af førsteholdet for seniorherrer, der spiller i 2. division Øst i sæsonen 2008/09. FCV spiller i røde bluser og strømper samt blå shorts på hjemmebanen Slagelse Stadion og har en officiel fanklub ved navn Slagelse Red Vikings.

FC Vestsjælland blev etableret 1. juli 2008 som overbygning til Slagelse Boldklub & Idrætsforening. Denne klub har rødder tilbage til 1887, hvor den startede som en cricketklub, mens fodbold snart kom til.

Jeppe Tengbjerg er klubbens nuværende spillende træner, og en anden tidligere storspiller Peter Foldgast spiller ligeledes for klubben, der nåede tredje runde i pokalturneringen 2008/09, hvor det blev til nederlag til F.C. København.

Læs hele artiklen

Marts

Modtagelsen af de danske europamestre i håndbold 2008 på Københavns Rådhus

EM i håndbold 2008 for mænd var den 8. EM-slutrunde, og den blev afholdt i Norge i perioden 17. - 27. januar. Danmark blev mestre og vandt dermed de første internationale guldmedaljer nogensinde til et herreseniorlandshold.

I alt 16 hold deltog i slutrunden, og indledende runde blev spillet i puljer med fire hold i hver. Danmark indledte med at tabe 26-27 til værterne fra Norge, men siden blev det til lutter sejre. Til semifinalerne kvalificerede sig foruden Danmark også Kroatien, Tyskland og de forsvarende europamestre fra Frankrig. Med et mål af Lars Christiansen på straffekast i slutsekunderne vandt Danmark med 26-25 over Tyskland, mens Kroatien besejrede Frankrig. I finalen var Danmark klart stærkest og vandt med 24-20.

Danmark fik udtaget to spillere til all-star holdet, nemlig målmand Kasper Hvidt og venstre fløj Lars Christiansen.

Læs hele artiklen

Februar

Nils Middelboe (forrest i mørk trøje) i OL-finalen i Stockholm 1912

Nils Middelboe (5. oktober 1887 - 21. september 1976) var en af dansk fodbolds første store skikkelser. Således var han den første, der i en officiel landskamp scorede et mål på Danmarks fodboldlandshold, hvilket skete under OL 1908. Han deltog også i de to følgende OL-turneringer, 1912 (billedet) og 1920, og han opnåede i alt 15 landskampe.

Nils Middelboe indledte sin seniorkarriere i KB i 1903, og han blev i 1913 den første udenlandske spiller i Chelsea F.C., da han i 1913 flyttede til London. Han spillede hele sin karriere som amatør, da han var cand.jur. og i øvrigt prioriterede en bankkarriere i første række. Middelboe spillede 175 kampe for Chelsea og efterfølgende i andre engelske klubber, inden han stoppede sin karriere i 1926. I 1936 vendte han tilbage til Danmark, og han blev træner i KB. Under hans ledelse blev klubben dansk mester i 1940.

Udover fodbolden dyrkede Middelboe også atletik og satte flere danske rekorder i trespring og 800 m løb i 1910'erne.

Læs hele artiklen

Januar

Manchester Uniteds hjemmebane, Old Trafford

Manchester United Football Club er en engelsk fodboldklub, som har hjemme på Old Trafford i Manchester. Klubben er en af de mest populære i verden med over 330 millioner fans på globalt plan. Klubben har siden 1938 med en enkelt sæsons undtagelse spillet i den bedste engelske række.

Blandt klubbens titler findes i alt 17 engelske mesterskaber og tre europæiske mesterholdstitler, deraf den første til et engelsk hold i 1968 samt den seneste i 2008. Klubben er den næstmest vindende i engelsk fodbold, men med den nuværende manager Alex Ferguson har Manchester United hjemført 20 titler siden 1986, hvilket gør klubben til den mest succesrige i nyere tid.

Blandt klubbens kendte spillere gennem tiden kan nævnes Denis Law, Bobby Charlton, George Best, Eric Cantona, Peter Schmeichel og David Beckham. I den nuværende trup findes kendte spillere som Wayne Rooney, Ryan Giggs, Paul Scholes og Cristiano Ronaldo.

Læs hele artiklen