Portal:Sport/Månedens artikel/februar 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Inline speed skating er hurtigløb på inlineskøjter. Sporten er udviklet fra hurtigløb på side-by-side rulleskøjter, men har i øvrigt mange fællestræk med hurtigløb på isskøjter. Inline speed skating kan afvikles i idrætshaller, på udendørsbaner og på landeveje.

Der anvendes en specialiseret udgave af den almindelige inlineskøjte. Til løbene er der normalt krav om brug af hjelm, og i børne- og ungdomsklasser tillige beskyttelse til håndled, knæ og albuer.

Teknikken i speed skating drejer sig om et lavt tyngdepunkt og ret lange skøjtetag. Med denne kan man løbe ret hurtigt, idet et maratonløb på inlineskøjter af de bedste vil blive løbet på lidt over en time (ca. 40 km/t).

Taktisk kan man på lange distancer anvende samme formationsform som det kendes fra udbrud i landevejscykling. Her løber flere deltagere i packs, hvor den forreste giver læ til de bagvedliggende, og disse har fordele i energiforbrug. I et pack skiftes man derfor til at tage føringer.

Sporten har en række discipliner, herunder sprint, linjeløb, pointløb, udskillelsesløb og langdistanceløb. I Danmark dyrkes sporten i konkurrenceform i seks klubber på Sjælland og Bornholm.

Læs hele artiklen