Portal:Sport/Månedens artikel/juli 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Situation fra basketballkamp

Basketball er en holdsport med to hold, der hver har fem spillere på banen ad gangen. Points scores ved at kaste en basketballbold i modstanderholdets kurv. Vinderen er det hold, som scorer flest points i løbet af en kamp. Basketball er blandt de mest populære og udbredte sportsgrene i verden. Som konkurrencesport spilles basketball indendørs, men sporten er også udbredt udendørs, hvor man bl.a. spiller streetball.

Basketball er opfundet af James Naismith fra YMCA Training School i Springfield, Massachusetts i USA, der manglede en sport, der kunne dyrkes indendørs om vinteren. Han nedskrev reglerne i 1891, og den første officielle kamp blev spillet i 1892.

Internationalt har USA domineret sporten bl.a. takket være udbredelsen på college-niveau og verdens stærkeste professionelle liga, NBA. NBA har lidt andre regler end man benytter i hhv. college og under det internationale basketball forbund FIBA, men internationalt har man flere gange tilpasset reglerne, så de nærmede sig dem, man benytter i NBA. I Danmark blev sporten først regnet som en variant af håndbold, inden Danmarks Basketball-Forbund blev stiftet i 1947. Danmark deltog i EM fra 1951, i første omgang med håndboldspillere som Knud Lundberg. Fra 1958 blev der spillet om danmarksmesterskabet.

Læs hele artiklen