Portal:Sport/Månedens artikel/juni 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det olympiske flag

Olympiske lege (forkortet OL) er en begivenhed med en række sportsgrene, der afholdes hvert fjerde år. De olympiske lege kendes fra to æraer: Antikkens olympiske lege samt de moderne olympiske lege, som Pierre de Coubertin i slutningen af det 19. århundrede tog initiativet til. Han så idealerne i antikkens stævner og fik etableret den Internationale Olympiske Komité (IOC) i 1894. Her blev man enige om at afholde de første moderne olympiske lege i 1896 i Athen.

Siden da er de olympiske lege blevet afholdt med fire års mellemrum, dog afbrudt i to omgange af verdenskrigene. Nu om stunder opdeles legene i sommer-OL og vinter-OL, og i nyere tid er der tilføjet separate paralympiske lege for personer med handicaps.

Et OL tildeles en værtsby, og der er stor prestige forbundet med at få tildelt legene. Der er store økonomiske interesser forbundet hermed, idet der typisk skal opføres store anlæg til selve dysterne samt opholdet for de titusindvis af deltagere og ledere, men samtidig store indtægter direkte og indirekte på grund af tilskuerinteressen og øget turisme. IOC er gennem årene vokset sig til en magtfuld faktor, og der er opstået en del kontroverser, både i forhold til IOC og til legene, der har været ramt af politiske og sportslige skandaler, herunder doping.

Læs hele artiklen