Portal:Sport/Månedens artikel/maj 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En vægtløfter midtvejs i et stød

Vægtløftning er en sportsgren, hvor man konkurrerer om at løfte tunge vægte monteret på en stang. Sporten er på det olympiske program, hvor der er to discipliner: Træk og stød. De bedste resultater i de to discipliner lægges sammen, hvorpå der kåres vindere i tokamp. Vægtløfterne konkurrerer mod hinanden inden for en række fastlagte vægtklasser, så atleter, der vejer nogenlunde det samme kæmper mod hinanden. Sporten dyrkes i nutiden af både mænd og kvinder.

I træk tager man bred fatning på stangen og løfter derpå vægten fra gulv til strakte arme i én bevægelse. I stød tager man smal fatning på stangen og vægten fra gulv til skuldrene i første del. Herfra støder man den til strakte arme i én bevægelse. I begge discipliner skal vægten holdes i ro i strakt position, hvorpå løfteren får et "ned"-signal, og han/hun skal nu føre vægten ned; den må først slippes, når den er under hoftehøjde.

I Danmark organiseres sporten af Dansk Vægtløftnings-Forbund, der ved udgangen af 2010 havde cirka 13.200 medlemmer. Forbundet er medlem af International Weightlifting Federation, der arrangerer verdensmesterskaberne. Danske vægtløftere har især op til og med første halvdel af det 20. århundrede gjort sig gældende internationalt, og Viggo Jensen vandt således tohåndsløft-konkurrencen ved de første olympiske lege i 1896, og Svend Olsen vandt sølv ved OL i 1932.

Læs hele artiklen