Portal:Sport/Sportsportal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sportsportal er en projektside for Portal:Sport, som skal medvirke til, at

  • portalsiden udvikles og vedligeholdes
  • dækningen af området sport forbedres
  • udarbejde anbefalinger omkring underportaler, projekter og generelle spørgsmål om sportsartikler, illustrationer mv.

Deltagere[rediger kildetekst]

Er du interesseret i at deltage i arbejdet omkring sportsportalen og sportsartiklerne, så tilføj dit navn til nedenstående liste, gerne med angivelse af interesseområde.

Deltagerliste:

  1. Sir48 - Generelle spørgsmål om wikipedia og sportsportalen. Sportsgrene: Især tennis, sejlsport og skak.
  2. Ernst Poulsen. Kontaktperson til DRs Sportswiki. Særlige sportsgrene: Orienteringsløb og cykling.
  3. Morten Barklund [ disk / bidrag ] – Særlig interesse inden for de meget organisatoriske dele med hensyn til kategorisering, skabeloner og navigation.
  4. --Malene Thyssen 2. maj 2006 kl. 23:52 (CEST)
  5. --Henrik Hansen 17. maj 2006 kl. 21:26 (CEST). Stort set alle sportgrene, fakta og statistik. Arbejder i øjeblikket en del på artikler om VM i fodbold og VM i ishockey.
  6. --Arne 31. maj 2006 kl. 00:37 (CEST). Specielle interesser: Klubber og udøvere inden for især håndbold og fodbold (+ det løse)
  7. DSS - Særligt interesseret i fodbold.
  8. Rasmus Primært interesseret i ishockey, fodbold og cykling - Især interesseret i stadions/arenaer og begivenheder.
  9. --Infobesity 11. jul 2011, 19:42 (CEST) Sportsgrene i forholdsvis prioriteret rækkefølge: fodbold, [[Tennis], Basket, diverse hockey-former - se ishockey og field-hoskey, bordtennis m.fl.

Jeg går meget op i, og er stærk fascineret, omkring sportsfaciliteter og udviklikling rundt omkring på de forskellige kontinenter, og i de forskellige lande, når det kommer til dette. Desuden ser jeg Wikipedia som et godt værktøj og en god platform, at tilbyde folk aktuelle sportsbegivenheder mens de sker. Samtidig med de selv kan bidrage. Mine inspirationspunkter og -kilder når det kommer til dette, er specielt engelsk fodbold og diverse sportsslutrunder - som fx kvindefodbold VM 2011 der bliver afviklet i Tyskland netop nu. Desuden vil jeg lige nævne min interesse og passion for et blomstrende fænomen i disse år: fan-ejede, -styrede og -drevede sportsklubber og -forretninger. Heriblandt kan nævnes nogle af de mest prominente - AFC Wimbledon, FC United og Chester FC. Det var noget info.. hvis du har nogle forslag, spørgsmål eller lignende er du velkommen til at kontakte mig. Jeg ser frem til at bidrage til Sporten på wikipedia. --Infobesity 11. jul 2011, 19:42 (CEST)

Opgaver[rediger kildetekst]

Faste vedligeholdelsesopgaver vedrørende portalsiden[rediger kildetekst]

Ultimo hver måned skal der

  • Foretages opgørelse af afstemningen om næste måneds artikel. Den valgte artikel skal gøres klar med billede og tekst og indlægges på siden: Månedens artikel/måned år. Den afsluttede månedens artikel skal arkiveres i artiklen: [[Portal:Sport/Månedens artikel]].
  • Udvælges et billede til portalsiden. Evt. iværksættes afstemning om valg af månedens sportsfoto blandt de indkomne kandidater på Portal:Sport/Bedste fotos.
  • Arkivering af gamle nyheder og oprydning i "kommende begivenheder".

Løbende opgaver[rediger kildetekst]

  • opdatere danske og internationale nyheder samt information om kommende begivenheder
  • generelt at frembringe og implementere idéer til at holde portalen levende og skiftende.

Projekter[rediger kildetekst]

Projekter igangsættes for at udvide dækningen af en sportsgren, en større begivenhed (eller tilbagevendende begivenheder). Et projekt kan evt. have til formål at etablere en underportal for projektets emne. Der er pt. igangsat to projekter:

Underportaler[rediger kildetekst]

Anbefalinger og hjælpemidler[rediger kildetekst]

Kategorier[rediger kildetekst]

For vejledning og gennemgang af kategorisering af sportsrelaterede artikler, se kategorivejledningen.

Skabeloner og sportsstubbe[rediger kildetekst]

Skabeloner

Alle skabeloner findes beskrevet på siden Wikipedia:Skabeloner. Blandt de generelle skabeloner kan der til brug for sportsartikler bl.a. peges på

  • {{Arvefølge}} - der trods navnet er velegnet til at vise den tidsmæssige følge af f.eks. danmarks- og europamestre.

Der findes en del skabeloner, som er specielt beregnet på forskellige artikler med relation til sport eller sportsgrene. Disse findes under Wikipedia:Skabeloner/Sport, hvor også eventuelle nye sportsskabeloner skal indsættes.

Påbegyndte artikler (stubbe)

Sportsartikler, som kun er påbegyndt, forsynes med en stub-skabelon. Oversigt over samtlige disse skabeloner findes på Wikipedia:Stubprojekt. Til sportsartikler findes følgende skabeloner:

  • {{Sportsstub}}
  • {{Sportsudøverstub}}
  • {{Skakstub}}
  • {{Skakspillerstub}}
  • {{Vandstub}}

Flere kan dannes efter behov.

Farver[rediger kildetekst]

I tabeller og infobokse, hvor der anføres medaljevindere, kan disse fremhæves ved at benytte baggrundsfarverne "gold", "silver" og "CC9966" som vist her:

Guld/1. plads
Sølv/2. plads
Bronze/3. plads

Flag[rediger kildetekst]

Der er tit brug for at indsætte nationalflag i sportsartikler i forbindelse med rekordtabeller, landskampe etc. Til det brug er oprettet en lang række skabeloner, som letter indsættelsen. Se herom Wikipedia:Flag, der også har omfattende undersider med visning af forskellige flag, se f.eks.Wikipedia:Flag/ISO-flag.

Landet specificeres principielt ud fra den tre-cifrede landekode i henhold til ISO-standarden (ISO 3166-1), men der er oprettet en lang række alias-skabeloner, som tillader at opnå det samme ved at specificere landets normale, danske navn. Brugen af skabelonerne er vist nedenfor.

Bemærk, at flagene er de nugældende nationalflag. Politiske begivenheder medfører ofte ændring af flaget, så de flag, der har vajet over historiske begivenheder, eller som har betegnet nationaliteten på en idrætsmand, kan have været nogle andre. En del historiske flag indgår i flagsamlingen, men ikke alle. På Commons:Kategori:Flag kan yderligere flag muligvis findes.

For Olympiske lege gælder det, at IOC har sine egne landekoder, som pt. ikke kan benyttes her. Engelsk Wikipedia har udviklet tilsvarende skabeloner for IOC-flagene (se wikipedia:WikiProject Flag Template), som på et tidspunkt kan overføres hertil.

Eksempler

Flag-skabeloner kan benyttes til at:

  • indsætte et flag alene (skabelonen flagikon)
  • indsætte et flag efterfulgt af landets navn (skabelonen flagland)
  • indsætte et flag efterfulgt af landets ISO-forkortelse.

Skabelon "flagikon"

med angivelse af landets ISO-kode eller alias-navn indsætter et lille flagikon alene:

Eksempel på visning Indsættes med Eller med brug af alias for landets navn
USA {{flagikon|USA}}
Danmark - Brasilien {{flagikon|Danmark}} - {{flagikon|Brasilien}}

Skabelon "flagland"

med angivelse af landets ISO-kode eller alias-navn indsætter et lille flagikon efterfulgt af landets fulde navn (og wiki-henvisning til landeartiklen):

Eksempel på visning Indsættes med Eller med brug af alias for landets navn
Østrig Østrig-Norge Norge {{flagland|AUT}}-{{flagland|NOR}}
Østrig Østrig-Norge Norge {{flagland|Østrig}}-{{flagland|Norge}}

Skabelon "flag"

med angivelse af landets ISO-kode eller alias-navn indsætter et lille flagikon efterfulgt af landets trecifrede ISO-navn (og wiki-henvisning til landeartiklen):

Eksempel på visning Indsættes med Eller med brug af alias for landets navn
Sverige SWE-Armenien ARM {{flag|SWE}}-{{flag|ARM}}
Sverige Sverige-Armenien Armenien {{flag|Sverige}}-{{flag|Armenien}}

Klublogoer[rediger kildetekst]

I almindelighed vil en sportsklubs logo være underlagt ophavsret, så det ikke kan indsættes i artikler. Husk, at en løsning på det problem kan være at tage et fotografi, hvor logoet tydeligt fremtræder, og benytte dette foto i stedet for.