Portal:Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sveriges flag.

Sverige (på dansk tidligere også skrevet Sverrig) eller Kongeriget Sverige er et land beliggende på den østlige del af den skandinaviske halvø, grænsende op til Norge mod vest, Finland helt mod nordøst og forbundet til Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Centralt placeret i Nordeuropa har det kyststrækninger til Skagerrak, Kattegat, Østersøen og den Botniske Bugt. Med et areal på 449.964 km² er det Vesteuropas tredjestørste land.

Sverige er i dag Skandinaviens største og vigtigste land, en position landet har haft siden det 17. århundrede, hvor Sverige under Karl X Gustav formåede at fravriste Danmark provinserne Skåne, Halland og Blekinge. Store områder i Rusland samt Finland har også været svenske, men måtte opgives i det 18. og 19. århundrede. I dag er Sverige et meget pacifistisk land, der i løbet af de sidste 200 år med succes har holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige. I nyere tid har man forsøgt at gøre sig til en neutral mægler mellem stridende parter på kloden.

Mere
Glimmingehus
Glimmingehus er en middelalderborg uden for Simrishamn i det sydøstlige Skåne. Det er den bedst bevarede middelalderborg fra det datidige Danmark. Borgen blev bygget af Jens Holgersen Ulfstand mens han sad som statholder på Gotland. Vi ved præcist på dato, hvornår han gik i gang med byggeriet. Det står på en tavle i Valby kirke:
Citat Anno 1499 den 1. may lagde Iens Holger Ulfstand, ridder rigzadmiral lehnsmand paa Gulland, Glimminge faste steenhuus grund, døde anno 1523 jorded her med sin anden frve Margareta Trolle, og hafver welbaarne Mons Rosenkrantz bekosted denne steen til en ihukommelse anno 1651. Citat

Under Skånske Krig befalede Karl XI, at borgen skulle rives ned. En arbejdsstyrke på tyve mænd skulle til at gå i gang med nedrivningen, men inden de havde nået at bore sprængstof ind i de 2,5 meter tykke mure, løb en dansk flåde ind i Ystads havn, og de kongelige hærværksmænd luskede af med halen mellem benene.

Glimmingehus er i svensk kunsthistorie betegnet som "ett praktfullt exempel på svensk medeltida borgarkitektur."


Læs mere
Carl von Linné

Carl von Linné (født Carl Linnaeus, latiniseret til Carolus Linnaeus og adlet som Carl von Linné (Speaker Icon.svg hør), født 23. maj 1707 i Råshult, død 10. januar 1778 i Uppsala) var en svensk botaniker, læge og zoolog, som lagde grunden til den moderne nomenklatur inden for biologi og den moderne systematik, som grupperer planter og dyr. Han er også fader til den moderne økologi. Linné var sin tids mest indflydelsesrige botaniker, og han var kendt for sine store sprogkundskaber.

Carl von Linné udformede seksualsystemet, en inddeling af planter efter deres frugtanlæg (støvdragere og støvfang). Det var en let og original måde at inddele planter på.

Han opfandt også det binominale system, som bygger på, at alt liv (inklusive sygdomme) skal bære en videnskabelig betegnelse med to navne: et slægtsnavn og en artstilføjelse.

Læs hele artiklen
Vidste du at...PortalforsideOm portalerHvordan opretter jeg en portal?

Ryd cachen for denne side (purge).