Portal:Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sveriges flag.

Sverige (på dansk tidligere også skrevet Sverrig) eller Kongeriget Sverige er et land beliggende på den østlige del af den skandinaviske halvø, grænsende op til Norge mod vest, Finland helt mod nordøst og forbundet til Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Centralt placeret i Nordeuropa har det kyststrækninger til Skagerrak, Kattegat, Østersøen og den Botniske Bugt. Med et areal på 449.964 km² er det Vesteuropas tredjestørste land.

Sverige er i dag Skandinaviens største og vigtigste land, en position landet har haft siden det 17. århundrede, hvor Sverige under Karl X Gustav formåede at fravriste Danmark provinserne Skåne, Halland og Blekinge. Store områder i Rusland samt Finland har også været svenske, men måtte opgives i det 18. og 19. århundrede. I dag er Sverige et meget pacifistisk land, der i løbet af de sidste 200 år med succes har holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige. I nyere tid har man forsøgt at gøre sig til en neutral mægler mellem stridende parter på kloden.

Mere
Östen Warnerbring
Östen Warnerbring (22. november 1934 i Malmø18. januar 2006 de Kanariske Øer) var en svensk sanger, musiker, tekstforfatter og komponist.

Han begyndte sin karriere i 1950'erne og blev for alvor kendt og populær op gennem 1960'erne og 1970'erne.

Blandt hans største hits kan nævnes Du borde köpa dig en tyrolerhatt, En röd blomma till en blond flicka, Glöm ej bort det finns rosor og Det var en lördagsafton. Sidstnævnte sang bruger melodien til Det var en lørdag aften og omhandler Warnerbrings oplevelse af aftenen den 4. maj 1945, da han så danskerne bryde mørkelægningen, efter at de tyske besættelsestropper havde overgivet sig.

Warnerbring formåede også at kvalificere sig til Det internationale Melodi Grand Prix i 1967, hvor sangen Som en dröm endte på 8. pladsen. I 1970erne vandt han et stort publikum i Danmark, og optrådte en del med Daimi.

Han døde på et hotel på De Kanariske Øer, hvor han skulle have optrådt.

Læs hele artiklen
Malmøhus
Malmøhus.
Vidste du at...PortalforsideOm portalerHvordan opretter jeg en portal?

Ryd cachen for denne side (purge).