Portal:Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sveriges flag.

Sverige (på dansk tidligere også skrevet Sverrig) eller Kongeriget Sverige er et land beliggende på den østlige del af den skandinaviske halvø, grænsende op til Norge mod vest, Finland helt mod nordøst og forbundet til Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Centralt placeret i Nordeuropa har det kyststrækninger til Skagerrak, Kattegat, Østersøen og den Botniske Bugt. Med et areal på 449.964 km² er det Vesteuropas tredjestørste land.

Sverige er i dag Skandinaviens største og vigtigste land, en position landet har haft siden det 17. århundrede, hvor Sverige under Karl X Gustav formåede at fravriste Danmark provinserne Skåne, Halland og Blekinge. Store områder i Rusland samt Finland har også været svenske, men måtte opgives i det 18. og 19. århundrede. I dag er Sverige et meget pacifistisk land, der i løbet af de sidste 200 år med succes har holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige. I nyere tid har man forsøgt at gøre sig til en neutral mægler mellem stridende parter på kloden.

Mere
Sixten Sparre
Elvira Madigan og Sixten Sparres grav på Landet kirkegård

Bengt Edvard Sixten Sparre (27. september 1854 i Malmö19. juli 1889 i Nørreskov i Tåsinge i Danmark ved selvmord) var en svensk dragonløjtnant, mest kendt for sin hemmelige og fatale kærlighedsaffære med den danske linedanserinde Elvira Madigan.

Sixten var af en gammel adelsslægt og ældste søn af kammerherre Sigge Sparre og fru Adeladie Sparre. I 1873 lod han sig indskrive ved de Skånske Dragoner i Kristianstad. I 1875 tog han modenhedseksamen, og i 1876 blev han officer. I 1887 var han avanceret til løjtnant af anden klasse.

Den 29. september 1880 blev Sixten gift med Luitgard Adlercreutz fra Vetlanda. Parret fik en pige og en dreng. Ægteskabet forblev dog kærlighedsløst.

Ved et cirkusbesøg i Kristianstad i 1888 forelskede han sig i den danske linedanserinde Elvira Madigan, som var steddatter af cirkusdirektør John Madigan. De to indgik i et romantisk forhold, som blev opretholdt ved brevveksling efter cirkuset var draget videre fra Kristianstad. I juni 1889 tog de først til Stockholm og dernæst over København til Svendborg, hvor de indlogerede sig på et hotel som brudepar. Men deres penge var snart brugt. På en skovtur den 20. juli 1889Tåsinge medbragte Sixten sin tjenstrevolver med hvilken han først skød Elvira Madigan og dernæst sig selv.

Sixten er begravet med Elvira Madigan på Landet Kirkegård. Desuden er opstillet et mindesmærke i Nørreskov, hvor deres lig blev fundet.

Læs hele artiklen
Malmøhus
Citadellet i Landskrona
Landskrona slot
Vidste du at...PortalforsideOm portalerHvordan opretter jeg en portal?

Ryd cachen for denne side (purge).