Portal:Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sveriges flag.

Sverige (på dansk tidligere også skrevet Sverrig) eller Kongeriget Sverige er et land beliggende på den østlige del af den skandinaviske halvø, grænsende op til Norge mod vest, Finland helt mod nordøst og forbundet til Danmark i sydvest via Øresundsbroen. Centralt placeret i Nordeuropa har det kyststrækninger til Skagerrak, Kattegat, Østersøen og den Botniske Bugt. Med et areal på 449.964 km² er det Vesteuropas tredjestørste land.

Sverige er i dag Skandinaviens største og vigtigste land, en position landet har haft siden det 17. århundrede, hvor Sverige under Karl X Gustav formåede at fravriste Danmark provinserne Skåne, Halland og Blekinge. Store områder i Rusland samt Finland har også været svenske, men måtte opgives i det 18. og 19. århundrede. I dag er Sverige et meget pacifistisk land, der i løbet af de sidste 200 år med succes har holdt sig ude af deltagelse i konflikter og krige. I nyere tid har man forsøgt at gøre sig til en neutral mægler mellem stridende parter på kloden.

Mere
Joe Hill

Joe Hill, egentlig Joel Emmanuel Hägglund, alias Joseph Hillstrom, født den 7. oktober, 1879 i Gävle, Sverige - dømt for mord og henrettet ved skydning den 19. november, 1915 i Salt Lake City, Utah, USA, var en svensk/amerikansk fagforeningsaktivist, arbejderdigter og protestsanger.

Joe Hill regnes som en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige amerikanske protestsangere, og han nævnes som inspirationskilde for kunstnere som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon og Joan Baez. Han skrev en række aktuelle arbejder- og protestsange, som især brugte humoren og ironien i sine budskaber. Flere af Joe Hills sange blev trykt i "Little red Songbook", der blev udgivet af den syndikalistiske amerikanske arbejderorganisation, Industrial Workers of the World, som Joe Hill var medlem af, og agiterede for.

Læs hele artiklen
Läckö slot
Läckö slot.
Vidste du at...PortalforsideOm portalerHvordan opretter jeg en portal?

Ryd cachen for denne side (purge).