Portal:USA

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
USA's flag
USA's store segl

Amerikas Forenede Stater, på dansk normalt omtalt som USA (engelsk: United States of America), er en demokratisk forbundsrepublik, der består af 50 stater, et føderalt distrikt (hovedstaden Washington D.C.) og 14 territorier. De 48 af staterne og Washington DC ligger som et samlet landområde i det centrale Nordamerika, afgrænset på hver side af henholdsvis Atlanterhavet og Stillehavet og grænsende til Canada mod nord og Mexico mod syd. Staten Alaska ligger i det nordvestlige hjørne af Nordamerika med Canada mod øst og Rusland mod vest på den anden side af Beringstrædet, og midt i Stillehavet ligger staten Hawaii.

Med mere end 9,6 millioner km² og en befolkning på mere end 300 millioner er USA det fjerdestørste land og tredje folkerigeste land i verden. Da USA er resultatet af stor immigration fra mange lande igennem flere hundrede år, er landet et af de lande i verden med flest etniske grupper. USA's økonomi er, med et bruttonationalprodukt på 13.210 mia. dollar, verdens største økonomi (EU's bruttonationalprodukt er på 15.849 mia. dollar, men EU er ikke et land).

Mere
Terrorangrebet den 11. september 2001

Terrorangrebet den 11. september 2001 var en række koordinerede terrorangreb mod USA, der blev udført tirsdag den 11. september 2001. Om morgnen den 11. september 2001 kaprede nitten mænd med tilknytning til al-Qaeda fire passagerfly. Terroristerne styrede to af flyene ind i World Trade Centers "tvillingtårne" (Twin Towers) i New York; et fly i hvert tårn, hvilket fik begge tårne til at kollapse på mindre end to timer. Flykaprerne på det tredje fly, styrede flyet ind i Pentagon-bygningen. Passagererne på det fjerde-kaprede fly forsøgte at genvinde kontrollen med flyet, hvilket førte til at det styrtede ned på en mark i Pennsylvania. Der er stadig spekulationer om det fjerede flys mål, men man formoder at det har været et sted i den amerikanske hovedstad Washington DC. Ifølge hjernen bag terrorangrebet, Khalid Sheikh Mohammed, skulle flyet have ramt United States Capitol, hovedsædet for Kongressen. Ingen af de ombordværende på de fire kaprede fly overlevede.

Dødsantallet for angrebene er sat til 2.995, inkluderet de 19 flykaprere. Et overvældende flertal af de omkomne var civile, herunder også statsborgere fra over 70 lande. Desuden døde én person af lungesygdom, fem måneder efter terrorangrebet, som blev føjet til det officielle dødtal i 2007.

Læs hele artiklen
William Tecumseh Sherman

William Tecumseh Sherman (8. februar 182014. februar 1891) var en amerikansk general, forretningsmand, underviser og forfatter. Under Den Amerikanske Borgerkrig var han general i Nordstaternes hær.

Sherman gjorde tjeneste under general Ulysses S. Grant i 1862 og 1863 under kampagnen, som førte til erobringen af Sydstaternes fæstning Vicksburg ved Mississippifloden. Herefter deltog han i slaget ved Chattanooga, som fjernede Sydstaternes sidste fodfæste i Tennessee. I foråret 1864 efterfulgte Sherman Grant som øverstkommanderende for de vestlige hære. Herefter fulgte kampagnen, som han nok mest huskes for: Shermans march til havet. Efter at være stødt frem fra Chattanooga i Tennessee til Atlanta i Georgia, have belejret og erobret byen, fortsatte hans hær til Atlanterhavskysten, hvilket skar Sydstaterne midt over. Undervejs ødelagde hæren alt, hvad der kunne bruges ved krigsproduktion, og her er således et tidligt eksempel på total krig. Militærhistorikeren Basil Liddell Hart betegnede Sherman som ”den første moderne general”.

Læs hele artiklen
Official portrait of Barack Obama.jpg

Barack Hussein Obama II (født 4. august 1961 i HonoluluHawaii, USA) er en amerikansk politiker og USA's 44. præsident.

Obama er uddannet i statskundskab og international politik fra Columbia University og efter universitetet arbejdede han med at forbedre forholdene i et fattigt kvarter i den sydlige del af Chicago. Efter tre år i Chicago blev Obama optaget på jurastudietHarvard University, hvor han var redaktør for det anerkendte Harvard Law Review, som den første mulat i magasinets historie.

Mere
Joe Biden

Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr. (født 20. november 1942 i Scranton i Pennsylvania i USA), er den 47. vicepræsident i USA. Han er amerikansk advokat og politiker fra Wilmington i Delaware. Han er medlem af Det demokratiske parti og er senior-senator fra delstaten Delaware.

Joe Biden forsøgte både i 1988 og 2008 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men afbrød under valgkampen. Han overvejede også at stille op i 2004, men gjorde det ikke.

Mere
Martin Luther King
Citat I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal." Citat
-- Martin Luther KingPortalforsideOm portalerHvordan opretter jeg en portal?