Portemonnæ

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En gammelmodig model af en portemonnæ.
Disambig bordered fade.svg "Pung" omdirigeres hertil. For den anatomiske betydning, se skrotum.

En portemonnæ (pengepung) er en lille form for taske, der bruges til at opbevare penge, i form af mønter eller sedler. Før i tiden blev en pung typisk lavet af læder eller et ligende blødt materiale. I dag bliver de stort set lavet i alle mulige former for bløde materialer.

Pengepunge blev skabt, da penge var lig med mønter. Det var afgørende, at man kunne opbevare sine penge sikkert og forsvarligt, og derfor var pungene altid udstyret med lukkeanordninger. I dag er pengepunge i færd med at miste deres betydning. Det skyldes på den ene side en øget tendens til at bruge elektroniske betalingsmidler (Dankort m.m.) og på den anden side, at der bliver mindre og mindre brug for at opbevare mønter omhyggeligt, efterhånden som deres værdi aftager i forhold til priserne.

I stedet for en pung bærer de fleste i dag en tegnebog, som er bedre egnet til at rumme både pengesedler og kreditkort, visitkort o.lign.

Kaffeerstatningsfabrikken Rich's anvendte en overgang dette slogan: De skaaner Hjerte og Portemoniks ved altid at blande med Richs.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]