Postbud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 23. sep 2014, 07:56 af Christian Giersing (diskussion | bidrag) Christian Giersing (diskussion | bidrag) (Ændrede sorteringen i Kategori:Postvæsen: "Bud" ved hjælp af Hotcat)
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
Postbud på trehjulet elcykel i Park Allé, Aarhus

Et postbud eller i nutidig dansk postterminologi en postomdeler er en person, der omdeler postforsendelser. Omdelingen sker med udgangspunkt fra et centralt beliggende postdistributionscenter (også kaldet et posthus af historiske årsager). Ikke at forveksle med postkontorer eller postbutikker, som næsten aldrig har noget med selve omdelingen af post at gøre.

I Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark arbejder langt størsteparten af postbudene hos Post Danmark, hvor postbudene møder om morgenen på et postdistributionscenter, ofte mellem kl. 6 og 7, hvis de skal sortere post til de enkelte ruter/moduler. Selve postomdelingen begynder typisk mellem kl. 8 og kl. 9 og Post Danmarks servicemål er at omdelingen af breve tilstræbes at være afsluttet inden kl. 16, mens postpakker tilstræbes leveret inden nattetimerne. Typisk betyder det, at de fleste postomdelere holder fyraften mellem kl. 15 og kl. 17, mens postpakkeomdelere nogle gange også arbejder i aftentimerne.

Forsendelserne ankommer på det lokale postdistributionscenter fra et af Danmarks tre brevcentre (Århus, Fredericia eller København). Efter intern sortering omdeles posten til private og virksomheder, ofte sammen med aviser og reklamer. Dog er mandage og torsdage reklamefrie.

Se også[redigér | redigér wikikode]

JobStub
Denne artikel om et job er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.