Postkontor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Posthus)
Julius Exner: Børn uden for Postkontoret efter Postens ankomst (1881)

Et postkontor eller historisk set posthus er et sted, hvor man kan hente og indlevere pakker og brevforsendelser, købe frimærker, leje postbokse, melde adresseændring og få udført en række betalingstjenester. Udover disse postale grundydelser kan man ved mange postkontorer også købe f.eks. kontorartikler, emballage og billetter til koncerter og events samt en række andre relaterede produkter.

Christiansø Posthus, vel nok Danmarks mindste eksisterende posthus

I Danmark bliver postkontorer og posthuse drevet som en del af Post Danmarks infrastruktur, men de seneste mange år er mange postkontorer blevet omdannet til postbutikker, der drives af eksterne samarbejdspartnere som f.eks. supermarkeder, kiosker, biblioteker og kommunale kontorer. Så sent som i 1990'erne var der ca 1300 posthuse i Danmark, hvilket i dag er kraftigt reduceret. Dette kan i høj grad tilskrives internettets indtog.

Fra 30. april 2016 er der efter lukningen af H.C. Ørsteds Vej postkontor på Frederiksberg kun fire posthuse tilbage i Danmark.[1]

Købstadsmuseet Den Gamle By i Aarhus har et posthus, hvorfra det i museets højsæsoner er muligt købe frimærker, samt at sende breve til hele verden, endda med posthusets eget stempel. Driften er varetaget af PostNord Danmark[2] Dette vil formentlig blive Danmarks sidste posthus,[kilde mangler] eftersom Postnord har planer om at lukke samtlige danske posthuse og i stedet kun have postbutikker.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Henriksen, Lars (26. april 2016). "Så er der blot fire posthuse tilbage i Danmark". Kristeligt Dagblad. Hentet 27. april 2016.
  2. ^ "Posthuset - Den Gamle By". dengamleby.dk. Arkiveret fra originalen 12. august 2017. Hentet 12. august 2017.
  3. ^ Madsen, Henrik Havbæk (10. september 2014). "Post Danmark vil lukke alle posthuse". stiften.dk. Århus Stiftstidende. Hentet 13. august 2017.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:


Erhverv og erhvervslivSpire
Denne artikel om erhverv, erhvervsliv og arbejdsmarked er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.