Poul Hauch Fenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.

Poul Hauch Fenger (født 1975) er en dansk jurist og advokat, som er bosat i København. Han er student fra Nykøbing Falster Katedralskole, 2.g (New School, Rom) Jurist fra Københavns Universitet (cand.jur.) Master of International Relations fra Bond University, Australien. Advokat Poul Hauch Fenger har speciale i strafferet og menneskeret, tidligere bl.a. Associate Expert i FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder (UNOHCHR) og Rådgiver i EU.

I Danmark er han registreret som beskikket forsvarsadvokat af Justitsministeriet og har ført en række større, meget medieomtalte retssager. Han har været forsvarsadvokat i blandt Danmarkshistoriens største narkosag, kaldet Christiania-sagen, Operations Nordlys, Six-pack-sagen og Mændene i Buret. Har tillige mødt i større menneskehandelssager og terrorsager. Advokat Fenger har også ført store civile injurie-sager som sagsøgers advokat bl.a. i sagen mod Dansk Folkeparti, som angik grænserne for den politiske ytringsfrihed. Denne sag vandt advokat Fenger og Dansk Folkeparti blev således pålagt at betale 10 dagbøder af 1000 kr. samt 10.000 kr. for tort til hver af de 15 sagsøgere. I den meget medieomtalte sag om udvisning af den unge velintegrerede Bosnier, Almedin var advokat Fenger endvidere familiens advokat. Han er således ofte brugt at de danske medier og Ekstra Bladet bruger ham løbende til at forklare komplekse juridiske problemstillinger. Han har holdt foredrag om menneskerettigheder i Europa, Asien og Afrika.

Fenger er medlem af Advokatsamfundet og bestyrelsesmedlem i Den Internationale Juristkommission, ICJ. Han er manuduktør og eksaminator i International Ret på Københavns Universitet og leder af studieture for journalister på Syddansk Universitet om Menneskerettigheder i FN. Fenger har desuden arbejdet som menneskerettighedsofficer i Malawi for Institut for Menneskerettigheder, som Politisk Rådgiver for Generalsekretæren i IRCT, Policy and Public Diplomacy Advisor på Den Australske Ambassade for Danmark, Norge og Island. Fenger var i 4 år ansat hos advokat Thorkild Høyer, hvor han modtog sin bestalling som advokat, hvorefter Fenger etablerede eget kontor under navnet Hauch Fenger advokatfirma.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Poul Hauch Fenger er født og opvokset på Falster, i Zambia og i Italien, som mindstebarn i en søskendeflok på tre. Moderen, Inger Birgit Fenger var børnehavelærerinde, faderen, Bent Hauch Fenger, cand.med.vet., HA, cand.mag. i latinamerikanske studier, cand.mag. i mellemøststudier, diplomat i FN, tidl. Teknisk Direktør i Storstrøms Amt og ansat i DANIDA. Søstrene Camilla Hauch Fenger og Kisser Fenger Paludan er hhv. arkitekt og psykolog. Fenger blev sproglig student fra Nykøbing Falster Katedralskole, med et år i 2.g. på New School i Rom, og jurist fra Københavns Universitet. Han tog til Australien 2000-2001, hvor han blev Master of International Relations (M.I.R., dss. cand.scient.pol.). Privat er han kæreste med Kontaktchef Therese Vilstrup med hvem han har to sønner.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Efter uddannelserne, arbejdede Fenger i Verdenssundhedsorganisationen WHO, inden han blev udstationeret i Lilongwe, Malawi, som menneskerettighedsofficer for Institut for Menneskerettigheder. Her hjalp med opførelsen af et sekretariat for Case-handlings institutions og arbejdede for at fremme relationerne mellem NGO-miljøet og staten. Fenger flyttede herefter til Genève, Schweitz, hvor han blev ansat i FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder (UNOHCHR), i kontoret for nationale menneskerettighedsinstitutioner, hvor han fik det geografiske ansvar for Asien og Stillehavet og det tematiske ansvar for bl.a. økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, minoritetsrettigheder, anti-terrorisme initiativer. I Danmark arbejdede han i IRCT og for den australske regering, inden han blev ansat som Rådgiver i EU, EULEX i Kosovo i 2011.

Tillidsposter[redigér | redigér wikikode]

  • 2007 - næstformand og bestyrelsesmedlem af The International Commisson of Jurists, Den Internationale Juristkommission, (ICJ).
  • 2014 – 2015 Direktør i Levende Menneskerettigheder, Human Rights in Action
  • 2007 – 2008 – rådsmedlem, Rådet for Menneskerettigheder
  • 2007 – 2008 Executive Vice President, Nordic Club, Genève
  • 1999 – 2000 Klubmester, bestyrelsesmedlem, Juridisk Diskussionsklub

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • 2014 "Nævneting er ikke et spejl af det danske samfund", Politiken
  • 2007 ”Implementering af Menneskerettigheder", Den Store Danske Encyklopædi”
  • 2007 “FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder", Den Store Danske Encyklopædi
  • 2005 “The Malawian Cabal”. The Danish Institute for Human Rights
  • 2005 “From the United Law House to the United Nations”, Stud. jur.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]