Poul Helgesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Poul Helgesen
Personlig information
Fødselsdato 1485Rediger på Wikidata
Fødested Varberg, dengang danske Halland
Dødsdato efter 1534
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Præst og historiker
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Poul Helgesen (omkring 1485, Varberg, dengang danske Halland (nu Sverige) – efter 1534) var dansk teolog, historiker og humanist. Han tilskrives forfatterskabet til Skibbykrøniken.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Han var født i Varberg i det dengang danske Halland(nu Sverige) og blev munk i det lokale karmeliterkloster. Det vides at hans mor var af svensk afstamning, men intet om faren. Han underskrev sig som Paulus Heliæ, en latinsk udgave af hans navn.

I 1517 var han i Helsingør, hvor han indledte humanistiske studier og især blev optaget af Erasmus af Rotterdams skrifter. Allerede før Luther trådte frem havde Poul Helgesen skarpt kritiseret misbrug i den katolske kirke. I 1519 blev han leder af karmeliternes kollegium i København og var forelæser ved universitetet. Han var påvirket af Luthers tanker og kom selv til at påvirke sine studenter med reformatorisk tankegods, så mange af disse senere blev foregangsmænd i den danske reformation.

Efterhånden blev Poul Helgesen mere kritisk indstillet over for den lutherske lære og praksis og gav højlydt udtryk herfor, samtidig med at han bevarede sin kritiske holdning over for katolske misbrug. Dette gjorde ham forhadt i begge lejre og skaffede ham det helt ufortjente øgenavn "Poul Vendekåbe".

Han udgav flere bøger på dansk, bl.a. Luthers "Bedebog". Han var en fremragende historiker, og på latin håndskrev han Skibbykrøniken, et historisk værk, der især behandlede samtiden i stærkt polemisk form. Håndskriftet blev i 1650 fundet indmuret i Skibby Kirke i Horns Herred.

Han optrådte på herredagen i København i 1530, hvor han især gik hårdt mod Hans Tausen, og det gentog sig i 1533. Nationalt og religiøst vendte han sig stærkt mod den senere Christian 3. og dennes holstenske følgeskab.

Sidste gang, vi hører om Poul Helgesen, er i 1534, og han forsvinder fra da sporløst ud af historien.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]