Præsidentvalget i USA 1789

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Præsidentvalget i USA 1789
USA
d. 15. december 178810. januar 1789
→ 1792

Valgdeltagelse: 11,6%


George Washington
Nomineret George Washington


Parti Uafhængig


Hjemstat Virginia


Running mate John Adams
Valgmænd 69
Delstater vundet 10
Stemmer 39.624
Procentdel 90,5%

Kort over, hvem, der har vundet hvilke stater (grøn=Washington, sort=ikke afgivet valgmandsstemmer, grå=territorier)
Kort over, hvem, der har vundet hvilke stater (grøn=Washington, sort=ikke afgivet valgmandsstemmer, grå=territorier)

Siddende præsident
ingen

Valgt præsident
George Washington

Præsidentvalget i USA 1789 var det første præsidentvalg, som blev afholdt i perioden mellem mandag d. 15. december 1788 og d. 10. januar 1789. George Washington blev enstemmigt valgt for den første af sine to perioder som præsident, og John Adams blev den første vicepræsident. Dette var det eneste amerikanske præsidentvalg, der strakte sig over to kalenderår.

I henhold til konføderationsartiklerne, som blev ratificeret i 1781, havde USA ikke noget statsoverhoved. Regeringens udøvende funktion forblev hos den lovgivende magt svarende til et parlamentarisk system. USA's forfatningen, som blev ratificeret i 1788, skabte både præsident- og vicepræsidentembedet, og adskilte disse embeder fuldstændigt fra Kongressen. Forfatningen etablerede yderligere et valgmandskollegium, baseret på hver delstats kongresrepræsentation, hvor hver vælger ville afgive to stemmer for to kandidater – en procedure ændret i 1804 ved ratificeringen af det tolvte ændringsforslag. Delstater havde forskellige metoder til at vælge valgmænd i forbindelse med præsidentvalg. [1] I fem delstater valgte delstatens parlament valgmændene. De andre seks delstater valgte valgmænd gennem en form for folkeafstemning, selvom kun to delstater valgte valgmændene direkte gennem en folkeafstemning på tværs af delstaterne.

Det særdels populære Washington havde udmærket sig ved at være den tidligere kommandør for den kontinentale hær under den amerikanske uafhængighedskrig. Efter at han indvilligede i at komme ud af pensionering, blev han valgt med lethed enstemmigt; Washington valgte ikke en vicekammerat, da dette koncept endnu ikke var udviklet.

Der eksisterede ingen formelle politiske partier, selvom en uformelt organiseret meningsforskel allerede havde manifesteret sig mellem føderalister og anti-føderalister. Dermed var der en åben konkurrence om at blive udnævnt vicepræsident. Thomas Jefferson forudsagde, at en populær nordlig leder som guvernør John Hancock fra Massachusetts eller John Adams, en tidligere minister i Storbritannien, som havde repræsenteret Massachusetts i Kongressen, ville blive valgt til vicepræsident. Anti-føderalistiske ledere som Patrick Henry, der ikke stillede op, og George Clinton, der havde modsat sig ratificering af forfatningen, repræsenterede også potentielle valg.

Alle 69 vælgere afgav én stemme til Washington, hvilket gjorde hans valg enstemmigt. Adams vandt 34 valgmandsstemmer og vicepræsidentskabet. De resterende 35 valgmandsstemmer blev delt mellem 10 kandidater, inklusive John Jay, som endte på tredjepladsen med ni valgmandsstemmer. Tre delstater var ikke berettigede til at deltage i valget: New Yorks lovgivende forsamling valgte ikke valgmænd til tiden, og North Carolina og Rhode Island havde endnu ikke ratificeret forfatningen. Washington blev indviet i New York City den 30. april 1789, 57 dage efter Den Første Kongres mødtes.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ See "Alternative methods for choosing electors" under Electoral College.