Præstedømmet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Præstedømmet er et ord hentet fra Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges teologiske forståelsesramme. Præstedømmet er overordnet set et begreb der omfatter Guds magt. Der er således ved præstedømmets magt, at Gud skabte jorden, eller mennesket eller dyrene. Det er også ved præstedømmets magt, at Gud kan intervenere i jordens forhold, hvis han ønsker at fremme en sag eller et formål.

Præstedømmet er dog ikke forbeholdt Gud, men er også tilgængeligt for mennesker, idet de kan modtage præstedømmet - dog i mindre form en det Gud besidder. Mennesket har ifølge Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige brug for præstedømmet for at kunne foretage handlinger og sakramenter i Guds navn. Præstedømmet er dermed også en fuldmagt til at handle på vegne af Gud. Hvis en ikke har præstedømmet, vil de sakramenter denne udfører ikke have gyldighed.

Præstedømmet kan kun overdrages til mænd. Kvinder er ikke i stand til at modtage præstedømmet. Det er en udpræget selvforståelse iblandt kirkens medlemmer, at dette skyldes, at kvinder og mænd grundlæggende har et afhængighedsforhold til hinanden. Kvinder kan eksempelvis føde børn. Det er således en grundlæggende forståelse, at mænd og kvinder er skabt til at danne en helhed i fællesskab.

Præstedømmet er opdelt i et stort og et lille præstedømme. Det store hedder det Melkisedekske Præstedømme (efter den gammeltestamentlige profet Melkisedek) og det mindre det Aronske præstedømme (efter Moses bror Aron). Det mindre præstedømme har ansvar for timelige anliggender (praktiske), mens det højere præstedømme har ansvar for åndelige anliggender (gudsforholdet).