Spring til indhold

Heir presumptive

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Præsumptiv tronarving)

Heir (eller heiress) presumptive er en engelsk betegnelse for en tronfølger, der risikerer at blive fortrængt, hvis der fødes nogen med et stærkere arvekrav.

En heiress presumptive kan fx være en datter af den nuværende statschef, der kan miste posten som tronfølger. Tilsvarende kan en heir presumptive være en bror til den nuværende statschef.

Betegnelsen har længe været brugt uofficielt i Storbritannien (fx om prinsesse Victoria, der var tronfølger i 1830–1837), men betegnelsen blev først officiel, da prinsesse Elizabeth blev tronfølger i 1936.

Den tilsvarende danske betegnelse er arveprins.

Danske tronfølgere, der var heir presumptive

[redigér | rediger kildetekst]

Siden 1660 nedstammer alle tronfølgere fra Frederik 3.. Han forudsættes her som "første generation" i forhold til nedenstående oversigt over tronfølgere, hans sønner (den senere Christian 5. og prins Jørgen af Danmark (senere engelsk prinsgemal)) kaldes derfor anden generation og så fremdeles. (Navne angivet med fed skrift angiver de tronfølgere, der rent faktisk blev konger af Danmark).

Tre danske tronfølgere har haft titlen arveprins. Deres ældre brødre har været regerende konger, men de er aldrig selv kommet på tronen.

Oldenborgerne

  • 1670-1671: prins Jørgen af Danmark, hertug af Cumberland (senere engelsk prinsgemal) (2. generation), søn af Frederik 3. af Danmark-Norge. Prins Jørgen blev fortrængt som tronfølger, da hans brorsøn (den senere Frederik 4.) blev født i 1671.

Glücksborgerne

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi