Prato

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler byen Prato. For provinsen af samme navn, se Prato (provins)
Prato
Prato Rediger på Wikidata
Pratos byvåben Pratos byflag
Overblik
Land Italien Italien
Region Toscana
provins Prato
Postnr. 59100 Rediger på Wikidata
Telefonkode 0574 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) PO Rediger på Wikidata
UN/LOCODE ITOTA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 195.736 (2023)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 97,3 km²
 - Befolknings­tæthed 2.011 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 65 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.comune.prato.it
Oversigtskort

Prato er en by i Toscana i Italien ved foden af Appenninerne ca. 20 km nordvest for Firenze. Den er med sine 195.736(2023)[1]indbyggere den næststørste by i Toscana, kun overgået af Firenze. Byen har siden 1992 været hovedstad i provinsen Prato.

Arkæologiske udgravninger har vist, at der har boet mennesker i det bjergrige område siden ældste stenalder. Prato er blandt andet kendt for sin domkirke fra 900-tallet med inventar og detaljer udarbejdet af bl.a. Michelozzo di Bartolommeo, Donatello og Andrea della Robbia. Fra 1000-tallet var byen en fri bykommune, og i middelalderen var den en betydelig handelsby. i 1200-tallet blev Castello dell'Imperatore bygget tæt ved domkirken. I 1350 erobrede Firenze byen og beholdt den til Italiens samling i 1860. Spanske tropper hærgede byen i 1512 under stridighederne om Medicierne.

Historisk har byen været et af de vigtigste områder for landets tekstilindustri. Det har siden 1950'erne bevirket, at byen har tiltrukket et betydeligt antal indvandrere, først fra det sydlige Italien, senere også fra andre lande. I 1980'erne kom mange kinesere til byen. Mange af indvandrerne har været illegale. I takt med, at en stor del af tekstilindustrien har flyttet produktionen til udlandet, har byen oplevet sociale problemer.

Kendte indbyggere[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Italiensk geografiSpire
Denne artikel om italiensk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi