Preben Kaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Preben Kaas
Personlig information
Pseudonym Bent DaverRediger på Wikidata
Født 30. marts 1930[1]
Absalonsgade 32 i Aalborg, Danmark[1]
Død 27. marts 1981 (50 år)
Kalkbrænderihavnen, København
Nationalitet DanmarkRediger på Wikidata
Forældre Robert Edvard Louis Kaas
Martha Tommerup[1]
Ægtefælle Bodil Nymark Nielsen (1957-?)
Ulla Kaas Larsen (1961-1967)
Anne Mari Lie (1970-1975)
Lisbet Dahl (1977-1981)
Børn Lone Kaas
Hanne Kaas
Pernille Kaas
Jeppe Kaas
Nikolaj Lie Kaas
Beskæftigelse Filmskuespiller, komiker, filminstruktør, manuskriptforfatter, pladeartist, lyrikerRediger på Wikidata
Aktive år 1943-1980
Roller Dynamit-Harry
Bodilpriser
Bedste mandlige birolle (1970)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Preben Kaas (født 30. marts 1930 i Aalborg, død 27. marts 1981 i København) var en dansk komiker, skuespiller, manuskriptforfatter og filminstruktør.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Preben Kaas var søn af kapelmester Robert Kaas og dennes hustru Martha Tommerup. Han blev døbt i Ansgars Kirke,[1] der var indviet året før. Allerede som barn fik han flere mindre roller på teater, i radio og på film. Som ung fungerede han i en periode som en slags pædagog i ungdomsklubber, men samtidig spillede han skuespil i det små. Han vandt en amatørkonkurrence i 1955 og fik ved Ib Schønbergs hjælp foden indenfor hos Nordisk Film, hvor han fik en uddannelse som filmklipper.

Kaas fik aldrig en skuespilleruddannelse, men fik snart succes i komiske sammenhænge med flere revyengagementer, blandt andet i Cirkusrevyen. Han kom igen – efter ti års pause – til at indspille film, i starten mest alvorlige roller, men med en af hovedrollerne i serien om Soldaterkammeraterne kommer han ind på dansk films lystspilscene. Parallelt hermed fik han ansættelse på ABC Teatret, hvor han både virkede som skuespiller, forfatter og instruktør. Det var her, han mødte Jørgen Ryg, som han kom til at danne komisk par med i revy, teater, film samt pladeindspilninger. Hans teaterkarriere fortsatte med direktørposter på ABC-teatret, Cirkusrevyen samt Merkur Teatret.

Samtidig med teaterarbejdet fik han i 1960'erne og 1970'erne en række roller i folkekomedier, hvor han i flere tilfælde (som med Soldaterkammerater) også var idemand eller på anden måde involveret i filmens skabelse.

Tage Andersen brugte Preben Kaas som model for sine tegninger af Willy i Willy på Eventyr.[2]

Kaas blev den 27. marts 1981 fundet druknet i Kalkbrænderihavnen, København. Det formodes at der var tale om selvmord, da man fandt hans sko og cottoncoat ved Langebro.[3]. Han ligger begravet på Søndermark Kirkegård.[4]

Familieforhold[redigér | redigér wikikode]

Preben Kaas var gift med Bodil Nymark Nielsen, Ulla Larsen, Anne Mari Lie og Lisbet Dahl.

Han er far til skuespiller og kapelmester Jeppe Kaas samt skuespilleren Nikolaj Lie Kaas og tre døtre.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jakob Steen Olsen & Rikke Rottensten, Det Bli'r Vinter Førend Man Aner - En biografi om Preben Kaas. People's Press, 2012. ISBN 9788771081251.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c d Kirkebog for Vor Frelsers Sogn, ("1924-1933" s. 110; opslag 113, nr. 19) på Arkivalieronline.dk, Statens Arkiver.
  2. ^ Willytecknare
  3. ^ Svensgaard, Karina (2. november 2012). "Sandheden om Preben Kaas' død: Kørte IKKE sin bil i havnen". BT. Hentet 3. november 2012. 
  4. ^ Preben Kaasgravsted.dk
  5. ^ AFA katalog: Danmarks Frimærkekatalog 2007, side 182. ISBN 87-7012-012-9

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Preben Kaas kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.