Presbyter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Presbyter er en betegnelse fra græsk pres'byteros (πρεσβύτερος af πρέσβυς, presbus) som bruges om de ældste, især jødernes ældste medlemmer af synedriet, jf. menighedsforstander i oldkirken.

Presbytere kaldtes i den første kristne menighed de mænd, som blev sat til at lede de menigheder, hvori der ikke fandtes særlig åndsudrustede. Der var i almindeligvis 12, og de indtog den ledende stilling ikke i kraft af deres embede, men i kraft af personlighed, fordi de var gamle af alder, gamle som kristne og udmærkede ved kristenkærlighed.

Fælles for alle presbytere var den opgave at undervise og formane; de af dem, som skulle modtage og uddele kærlighedsgaverne og forvalte nadveren, blev indviet dertil ved særlig håndspålæggelse og fik navn af bisper. Således fik biskopperne straks en mere fremtrædende stilling end de øvrige presbytere, og det absolutistiske drag, som gik gennem Romerriget i 2. og 3. århundrede, kom bispemagten til gode. Bisperne fik et overtilsyn med presbytere, der blev fordelt som præster ved de forskellige kirker, men ved ordinationen blev presbyterne hævet op i en fra lægfolk væsensforskellig sfære, hvor de færdedes ikke i kraft af deres personlige egenskaber, men i kraft af deres embede, og sammen med biskopperne blev de regnet til det højere præsteskab.

I de reformerte menigheder, hvor man så vidt muligt har villet gennemføre den første menigheds forfatning, står ved siden af præsten 12 presbytere, kirkelig sindede lægfolk, der skal våge over kirketugten og styre kirkens ydre sager. Sammen med sognets præster udgør presbyterne Presbyterium. Denne menighedsstyrelse er i nyere tid efterlignet i flere lutherske landskirker.

Kilder[redigér | redigér wikikode]