Primærfarver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-arrow.svg Sammenskrivningsforslag
Denne artikel er foreslået skrevet ind i artiklen farvesystem.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside

Farver der ikke kan produceres ved at blande andre farver, kaldes primærfarver. Alle rene farver kan dannes ved at blande primærfarver i forskellige forhold.

Der er to forskellige måder at blande farver på – hhv. additiv og subtraktiv farveblanding. De to metoder har hver deres primærfarver – for additive farver er det rød, grøn og blå, mens det for subtraktive farver er magenta, gul og cyan. Det additive farvesystem anvendes fx i tv-apparater og computerskærme, mens det subtraktive farvesystem anvendes til farvetryk på papir og lignende medier. I det additive system er udgangsfarven på mediet (skærmen) sort – jo mere farve der tilføjes, desto lysere bliver den viste farve. I det subtraktive system er mediet (papiret) hvidt – og jo mere farve der tilføjes, desto mørkere bliver resultatet. Det subtraktive farvesystem danner desuden basis for farvesystemet CMYK der anvendes i den grafiske branche.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Artikelstump Stub
Denne artikel om en farve er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.