Product placement

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Billede fra det amerikanske krigsinformationskontor, der fejrer udnævnelsen af den første afro-amerikanske løjtnant i US Civil Air Patrol (ca. 1941-45). Bemærk Coca-cola-flasken i billedet.

Product placement er en markedsføringstaktik, hvor et kommercielt produkt anvendes i fiktive eller non-fiktive massemedier, f.eks. dramaserier og underholdningsprogrammer i tv.

Der er altså tale om en form for sponsorat, men i modsætning til traditionelle sponsorater gøres der ikke tydeligt opmærksom på, at en sponsor er involveret. Som oftest betaler den pågældende producent for at få sit produkt vist. I andre tilfælde stiller producenten det blot gratis til rådighed.[1]

Product placement har været anvendt i flere varianter i flere hundrede år. I forordet til Jules Vernes roman Jorden rundt i 80 dage (1873) omtales i forordet til 1995 udgivelsen anvendelsen af product placement i romanen, idet flere virksomheder indenfor transport og logistik havde udfoldet store bestræbelser overfor Jules Verne for at blive nævnt i bogen. Det er uklart, om Verne modtog penge fra de virksomheder, der blev nævnt i romanen.[2] Product placement er fortsat anvendt i litteratur, således betalte firmaet Bulgari den britiske forfatter Fay Weldon et større beløb for at skrive romanen The Bulgari Connection i 2001.[3]

Product placement benyttes også i Danmark i vidt omfang i produktion af film. Kendte eksempler er tv-serierne Ørnen, hvor de medvirkende benyttede teleprodukter fra teleselskabet 3,[4] Taxa, hvor taxaerne var fra Toyota og Rejseholdet, hvor hele rejseholdet kørte i biler fra Nissan.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]