Professionshøjskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 3. maj 2014, 14:42 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Spring til navigation Spring til søgning

En professionshøjskole (engelsk: university college, professional university college eller vocational university college) er en videregående uddannelsesinstitution, der primært udbyder professionsrettede videregående uddannelser, også kendt som mellemlange videregående uddannelser (MVU) og diplomuddannelser, men ikke universitetsuddannelserkandidatniveau. Uddannelserne, der udbydes på professionshøjskolerne, fører frem til en professionsbachelorgrad. Nogle professionshøjskoler udbyder tillige enkelte korte videregående uddannelser (KVU).

Begrebet bruges forskelligt i forskellige lande. I det angelsaksiske uddannelsessystem bruges betegnelsen tertiary education om uddannelser på professionshøjskoleniveau, idet de forudsætter fuldført sekundær uddannelse i form af en gymnasiel ungdomsuddannelse. I Sverige anvendes betengelsen högskola om de institutioner, der svarer til professionshøjskoler herhjemme.

Danmark

Folketinget vedtog i juli 2007 en lov om professionshøjskoler.[1] Undervisningsministeren har i henhold til § 50 i loven om professionshøjskolen oprettet følgende otte professionshøjskoler, som etableredes i januar 2008.[2] Det forudsættes, at de kan opfylde kravene til et university college i henhold til EU's akkrediteringsprocedure.

Eksisterende institutioner januar 2010

Fodnoter

Eksterne henvisninger