Przewalski-hest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Przewalski-hest
Bevaringsstatus

Truet  (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Perissodactyla
(Uparrettåede hovdyr)
Familie Equidae (Heste)
Slægt Equus
Art E. ferus(Vildhest)
Underart E. f. przewalskii
Videnskabeligt underartsnavn
Equus ferus przewalskii
Poliakov 1881
Hjælp til læsning af taksobokse

Przewalski-hesten (Equus przewalskii, [ʃəˈvælski]?) er et dyr i hestefamilien. Hesten er en sjælden og truet underart af den vilde hest (Equus ferus) hjemmehørende på stepperne i Centralasien. På et tidspunkt var den uddød i naturen (i Mongoliet var de sidste vilde Przewalski-heste set i 1966). Den er senere blevet genudsat på sit oprindelige levested i Mongoliet ved Khustain Nuruu National Park, Takhin Tal Nature Reserve og Khomiin Tal. Den taksonomiske position diskuteres stadig, og nogle taksonomer behandler Przewalski-hesten som en art, Equus przewalskii.

Andre navne for hesten er bl.a. takhi,[1] asiatisk vildhest og mongolsk vildhest,[2] Hesten er opkaldt efter den russiske geograf og opdagelsesrejsende Nikoláj Przjeválskij (russisk: Никола́й Миха́йлович Пржева́льский).

Przewalski-hesten er aldrig blevet domesticeret og er den eneste rigtige vilde hest i verden i dag. Przewalski-hesten er en af tre kendte underarter af Equus ferus, de andre er tamhest (Equus ferus caballus) og den uddøde tarpan (Equus ferus ferus).

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Alle przewalski-heste, der i dag lever, nedstammer fra 9 af de 31 heste, der var i fangenskab i 1945.[3] To af disse var hybrider, den ene stammede fra en vild hingst og en domesticeret hoppe og en anden fra en vild hingst og en tarpanhoppe. Disse 31 heste nedstammede fra ca. 53 heste fanget omkring 1900.[4] Et samarbejde mellem Zoological Society of London og mongolske forskere har resulteret i en vellykket genudsættelse af disse heste fra zoos til deres naturlige habitat i Mongoliet; i 2011 var der en fritlevende bestand på anslået over 300.[5] Fra en bestand på 31 heste i fangenskab i 1945 var det samlede antal i begyndelsen af 1990'erne steget til over 1.500.[6]

En bestand blev udsat i det afspærrede område ved Tjernobyl i 1998 beskyttet mod menneskers indblanding. Det antages at bestanden er stigende.[7]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ International Takhi Group. "Takhi: Holy Animal of Mongolia". International Takhi Group. Hentet 13. august 2016.
  2. ^ "Equus ferus ssp. przewalskii". International Union for Conservation of Nature (IUCN) Redlist. Hentet 13. august 2016.
  3. ^ Boyd, Lee (1994). Przewalski's Horse (engelsk). s. 1.
  4. ^ "Equus ferus ssp. przewalskii". International Union for the Conservation of Nature. 2015.
  5. ^ "Another leap towards the Barometer of Life". International Union for the Conservation of Nature (engelsk). 10. november 2011. Arkiveret fra originalen 15. november 2011.
  6. ^ "Another leap towards the Barometer of Life". ZSL Living Conservation (engelsk). 19. december 2005. Arkiveret fra originalen 12. februar 2012.
  7. ^ Wendle, John. "Animals Rule Chernobyl 30 Years After Nuclear Disaster" (engelsk). National Geographic. Hentet 2. maj 2016.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]