Pskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Pskov
Псков
Flag Byvåben
Flag of Pskov (Pskov oblast).png Pskovgfull.jpg
Troizkiy cathedral (Pskov).jpg
Treenighedskatedralen med Pskovs Kreml
Overblik
Land: Rusland Rusland
Borgmester: Ivan Tsetserskij
Føderationsdistrikt: Nordvestlige
Oblast: Pskov
Grundlagt: 903
Demografi
Indbyggertal: 206.154[1] (2013)
 - Areal: 95,6 km²
 - Befolkningstæthed: 2156 pr. km²
Tidszone: +3
(MSK)
Højde m.o.h.: 45 m
Hjemmeside: www.pskovgorod.ru
Oversigtskort

Koordinater: 57°49′N 28°20′E / 57.817°N 28.333°Ø / 57.817; 28.333 Pskov (russisk: Псков, tr. Pskov, gammel russiske stavemåde Плѣсковъ, tr. Pleskov, estisk: Pihkva) er en by, og administrativt centrum i Pskov oblast, Rusland, der ligger omkring 20 km øst for den estiske grænse ved Velikajafloden. Pskov nævnes første gang i år 903, men er sandsynligvis ældre. Byen har et indbyggertal på 206.154(2013)[1].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Tidlige historie[redigér | redigér wikikode]

Pskov, som oprindeligt blev stavet "Pleskov", betyder "[by] i rislende vand". Pskov nævnes i Nestorkrøniken i 903 i en omtale af giftemålet mellem den varjagiske storfyrste af Kievriget Igor af Kiev (dansk: ~ Ingvar den vidfarne, svensk: Ingar) og den norrøne kvinde Olga (norrønt Helga) fra Pskov. 903 betragtes af Pskovere som byens grundlæggelse, og i 2003 afholdtes et stort jubilæum for at fejre Pskovs 1.100 års jubilæum.

Den første prins Pskov var Vladimirs yngste søn var Sudislav. Efter at være blevet fængslet af sin bror, Jaroslav den vise, blev Sudislav ikke løsladt før Jaroslavs død flere årtier senere. I 1100 og 1200-tallet var byen en del af Republikken Novgorod. I 1240 blev Pskov indtaget af den Tyske Orden, imidlertid lykkedes det Alexander Nevsky at generobrede byen ved Slaget på isen nogle måneder senere. Slaget er dramatiseret i Sergei Eisensteins film Alexander Nevskij fra 1938.

For at sikre uafhængigheden af den Tyske Orden, valgte Pskov en litauisk prins med navnet Daumantas, der var romersk-katolsk, men konverterede til den ortodokse kirke. Daumantas kendt i Rusland som Dovmont, blev prins og militær leder af Pskov i 1266. Efter at have befæstet byen angreb Daumantas den Tyske Orden i Rakvere og indtog store dele af Estland. Hans jordiske rester og sværd er bevaret i den lokale Kreml, og kernen i citadellet, rejst af ham, bærer stadig navnet "Dovmonts by".

Klima[redigér | redigér wikikode]

På grund af sin vestlge beliggenhed har Pskov et moderat kontinentalt klima med stor indflydelse fra Atlantiske luftmasser, som mildner klimaet.

Koldeste måned er januar med – 6 °C, varmeste måned er juli med + 17 °C. Nedbøren er 635 mm pr. år.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Pskov har et kendt Kreml, inden for hvis mure man finder Treenighedskatedralen fra 1138. Desuden har Pskov det berømte Mirozhski kloster fra 1152.

Pskov er medlem af venskabssamarbejdet Neuen Hanse.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b www.gks.ru: Folketælling 2013

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi