Pukaskwa National Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pukaskwa National Park
Horseshoe Bay
Horseshoe Bay
Region Ontario, Canada
Sted Ved Lake Superior
 - koordinater 48°14′44″N 85°53′18″V / 48.24568°N 85.88821°V / 48.24568; -85.88821
Areal 1.878 km²
Grundlagt 1978
Beliggenheden af Pukaskwa National Park
Beliggenheden af Pukaskwa National Park
Beliggenheden af Pukaskwa National Park

Pukaskwa National Park er en nationalpark, der ligger syd for byen Marathon i Thunder Bay District i den canadiske provins Ontario. Parken ligger ved nordkysten af Lake Superior. Pukaskwa blev officielt oprettet som nationalpark i 1978 og har et areal på 1.878 kvadratkilometer.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I Pukaskwa nationalpark findes spor som tyder på at mennesker har boet i området i lang tid, særligt langs Lake Superiors strande. Mest kendte er de såkaldte Pukaskwa Pits (en), en mærkelig samling gruber i jorden med hidtil ukendt formål, i nærheden af en af parkens større floder Pukaskwa River.

Da de første europæere nåede Lake Superior, som den franske opdagelsesrejsende Étienne Brûlé i året 1618, blev området allerede beboet af Ojibwa-indianere (anishinaabe). Efter de første opdagelsesrejsendes beskrivelser af områdets naturressourcer fulgte missionærer, handelsmænd og minearbejdere.

I 1880'erne blev en ny jernbane nord for Lake Superior anlagt og omkring det følgende århundredeskifte begyndte kommerciel skovfældning at bedrives i området. Også pelshandel var ved siden af skoven og minerne et af de vigtigere tidlige erhverv i området.

Cascade River Falls
Udsigt over southern headland trail i parken

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Fjeldgrundene i området hvor Pukaskwa National Park ligger er en del af det canadiske skjold og naturen i parken består foruden kystområderne til Lake Superior af et ganske så uvejsomt landskab bevokset med boreal skov, med floder og vandfald. Den højeste bjergtop i parken er Tip Top Mountain, der er 641 moh.

Fauna og flora[redigér | rediger kildetekst]

I Pukaskwa National Park er der blevet bedrevet forskning på interaktionen mellem elg, ulv og skovlevende caribou (nordamerikansk rensdyr). Caribouen har levet i området siden slutningen af den seneste istid, for omkring 10.000 år siden, men er i den senere tid blevet stadig mere sjældne og er også forsvundet fra dele af sit tidligere udbredelsesområde. Dens tilbagegang menes blandt andet at bero på skovfældning. Elgen har i stedet, med skovbruget som en bidragende faktor, øget sit antal, som også har lokket flere ulve til området.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]