Pukkelhval

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Pukkelhval ?
Undervandsfoto af pukkelhval
Undervandsfoto af pukkelhval
Størrelse af pukkelhvali forhold til et menneske.
Størrelse af pukkelhval
i forhold til et menneske.
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata
(Rygstrengsdyr)
Klasse: Mammalia
(Pattedyr)
Orden: Cetacea (Hvaler)
Underorden: Mysticeti
(Bardehvaler)
Familie: Balaenoptiidae
(Finhvaler)
Slægt: Megaptera
Gray, 1846
Art: M. novaeangliae
Videnskabeligt artsnavn
Megaptera novaeangliae
Gnome-speakernotes.svg
Megaptera novaeangliae
Lyden af pukkelhvals kalden

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (Engelsk)

Pukkelhval (Megaptera novaeangliae) tilhører bardehvalerne. Det er en temmelig stor hval, der bliver omkring 15 meter lang og vejer omkring 30 tons. Blåsten fra pukkelhvalen bliver omkring 3 meter høj. Pukkelhvalen findes over det meste af verden, også af og til i Danmark. I dag findes omkring 70.000 pukkelhvaler i hele verden.

Pukkelhvalen æder krill, som den sier ud af vandet ved hjælp af barderne, men den kan også aktivt jage fisk, som den kan lamme ved at slå de lange finner eller halen ned i vandoverfladen med et brag. Flere hvaler kan også finde på at slå sig sammen om jagten. De bygger et fiskenet ved at puste bobler i en ring. Fiskene svømmer ikke igennem boblerne og bliver derfor på et afgrænset område. Hvalerne skiftes til at svømme op gennem bobbeltragten og æde af den indfangne fiskestime.

Pukkelhvalen er meget nem at identificere. Den har et meget karakteristisk hoved og dens krop er oversået med mange pukler og buler. Foran rygfinnen har den en tydelig pukkel, som har været navngivende for den. Hvalens finner er meget lange i forhold til alle andre hvalarter, op til 5 meter lange.

Pukkelhvalers hale er som menneskers fingeraftryk. Ved hjælp af halefotos kan forskere kende de enkelte individer fra hinanden. Pukkelhvalen har et stort register af lyde, og derfor er dens hvalsang berømt over hele verden.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: