Pund (møntenhed)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Pund. (Se også artikler, som begynder med Pund)

Pund (ofte repræsenteret ved pundtegnet: £) er navnet på møntenheden i flere lande:

Pund var tidligere navnet på møntenheden i Irland samt Malta. Det irske pund blev afskaffet da Irland gik over til Euro i 1999, det maltesiske pund blev afskaffet i 2004 da Malta ligeledes blev medlem af EU og gik over til Euro.

Møntenheden har navn efter vægtenheden troy pound (latin: Libra). Møntenheden betød oprindeligt ét pund ren sølv. Den tidligere italienske møntenhed lira (plur. lire) og den ældre franske livre har samme oprindelse og betydning.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Karl den Store indførte i slutningen af 700-tallet et nyt møntsystem i Frankerriget med pundet som den største møntenhed: 1 libra (pund) = 20 solidi = 240 denari.[1] Pundet havde en værdi svarende til ét pund rent sølv; Karl den Store standardiserede samtidig vægtenheden pund. Det var grundlaget for det karolingiske møntsystem, som blev anvendt i store dele af Europa og efterhånden også i de europæiske landes oversøiske besiddelser i flere hundrede år, indtil man gik over til valutaer, der bygger på decimalsystemet, i 1700- og 1800-tallet i de fleste lande. I Storbritannien overlevede den engelske udgave af det karolingiske møntsystem i form af opdelingen i pund, shilling og pence indtil 1971.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]