Puy de Dôme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Puy de Dôme
Paraglider over Puy de Dôme, Auvergne, Frankrig.

Puy de Dôme er en udslukt fransk vulkan i Région Auvergne i Département Puy-de-Dôme. Auvergnes højland er en del af Massif Central og dækker et stort område i Midt- og Sydfrankrig.

Til Massif Central hører regionerne Auvergne og Limousin og delvis regionerne Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées og Rhône-Alpes. Massif Central er resultatet af vulkansk aktivitet, der er ophørt for ca. 10.000 år siden. Massif Central er adskilt fra Alperne af Rhône-dalen. Bjergkæder i Massif Central er Les Cévennes (syd), Mont-Dore (vest), Monts du Forez (øst).

Puy de Dôme er 1.464 meter høj og rejser sig markant fra den omkringliggende højslette. Vulkanen havde sit sidste udbrud ca. 8.000 år f.Kr. Mærkeligt nok ligger vulkanerne i området langt fra tektoniske brudflader. Toppen af Puy de Dôme nås i bil uden for højsæsonen og med bus i højsæsonen. Busserne afgår fra parkeringspladsen ved vulkanens fod. På toppen findes et observatorium og ruinerne af et gammelt, romersk tempel, bygget til ære for guden Merkur.

Puy de Dôme er en af Auvergnes største attraktioner med ca. 500.000 besøgende om året. Derfor anlægges en række gangstier ved toppen for at skåne områdets vegetation og dyreliv. I godt vejr er det muligt at skelne Alperne 200 km væk.

Andre vulkaner: Puy de Sancy (1.866 meter, Auvergnes højeste bjerg), Plomb du Cantal (1.865 meter) og Puy Mary (1.787 meter). Der er tre skisportssteder i området omkring Puy de Sancy: Le Mont-Dore, Super Besse og mod syd Le Lioran.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 45°46′19″N 2°57′45″Ø / 45.772°N 2.9624°Ø / 45.772; 2.9624