Pykrete

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et stykke pykrete.
Pykrete består af 14 % savsmuld og 86 % vand.

Pykrete er et frossent kompositmateriale, der oprindeligt blev fremstillet af ca. 14 % savsmuld eller anden form for pulp (som papir) og ca. 86 % is (6 til 1 i forhold til vægt). Pykrete har en række usædvanlige egenskaber, bl.a. at det smelter meget langsomt som følge af materialets lave varmeledningsevne samt voldsomt forbedret styrke og sejhed i forhold til is. Disse fysiske egenskaber gør materialet sammenligneligt med beton, så længe det holdes frossent. Under Anden verdenskrig foreslog Geoffrey Pyke materialet som kandidat til bygning af et enormt hangarskib til den britiske royale flåde.

Pykrete er lidt vanskeligere at fremstille end beton, da det udvider sig i frysningsprocessen. Det kan dog repareres og vedligeholdes med havvand som råmateriale. Blandingen kan støbes i alle former og fryses, og det er slidstærkt, så længe det holdes under frysepunktet. Modstandsdygtigheden mod deformitet forbedres ved at sænke temperaturen til -15° C.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Ismay, General Lord (1960). The Memoirs of Lord Ismay. Heinemann.
  • Lampe, David (1959). Pyke, the Unknown Genius. London: Evans Brothers.
  • Perutz, Max. "A Description of The Iceberg Aircraft Carrier [1948]". I Gerald Seligman (red.). The Journal of Glaciology. Volume I (January 1947 - October 1951). The British Glaciological Society.
  • Perutz, Max (2002). I Wish I'd Made You Angry Earlier (paperback udgave). Oxford University Press. ISBN 0-19-859027-X.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]