QadamKheyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

QadamKheyr (lurisk: QadamXayr, قدمخیر, bogstaveligt talt "glade fødder"), var en bemærkelsesværdig lurisk kvinde fra den sene Qajar og den tidlige Pahlavi-periode i Iran.[1] Betragtes som en heltinde i luriske samfund, spillede hun en bemærkelsesværdig rolle i de nomadiske luriske stammers modstand i begyndelsen af det 20. århundrede.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Qadam Kheyr blev født i 1899 i Alvar-e Garmsiri af Andimeshk, i Qalavand stamme. Hendes far KëkhaQani var chef for Qalavand-klan, mens hendes mor var en hertuginde ved navn Javaher. Hun lærte gode sociale interaktioner, ridning og skydefærdigheder på grund af sin fars familiesituation. Hendes eneste barn, en dreng ved navn Mohammad, var fra sin første mand Abbas. Efter skilsmissen giftede hun sig med SafQoli, som blev dræbt i kamp med iranske styrker. Efter at krigen sluttede, og regeringernes krænkende nederlag af stammerne, giftede hun sig med Jalal-Khan Walizade.[1] Hun døde i 1933, fire år efter hendes brødre og mand på Susa, og blev begravet på en kirkegård ved siden af den gamle bro i Dezful.

Omdømme[redigér | redigér wikikode]

QadamKheyr betragtes som en heltinde i luriske samfund og er rost som en modig, stærk og fremtrædende kvinde. Hun fik et godt ry på grund af hendes indsats, som omfattede deltagelsen i den væbnede kamp sammen med sine brødre og mand og hendes dedikation til at levere mad og militært udstyr til tribal kampstyrker under de luriske tribal-statslige sammenstød.[2][3] Hendes modvilje og kamp ved siden af sammen med stamkrigere og nogle karakteristika som loyalitet og genstridende ydmygelse gjorde hende til en elsket og legendarisk figur blandt luriske folk, især Feyli-lurere.[4]Den britisk-italienske opdagelsesrejsende og rejseforfatteren Freya Stark dokumenterede QadamKheyrs omdømme blandt lurere og beskrev hende som en smuk kvinde, der plejede at kæmpe sammen med hendes tribuner mod fjenderne, dygtige til at skyde på hesteryg.[5] Når en lurisk historiefortæller roser Qadam Kheyrs gode gerninger, hendes mod, fitness og skønhed, det simulerer den episke om Gordafarid til publikum.[6]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b تاریخ جغرافیایی و اجتماعی لرستان، حمید ایزدپناه،۱۳۷۶، تهران، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
  2. ^ کاظمی، ایرج. مشاهیر لر. افلاک، خرم‌آباد: ۱۳۷۶
  3. ^ Amanolahi, S. (2002). Reza Shah and the Lurs: The Impact of the Modern State on Luristan. Iran & the Caucasus, 6(1/2), 193-218. Retrieved from http://www.jstor.org/stable/4030721
  4. ^ موسیقی در فرهنگ لرستان، اسکندرامان الهی بهاروند، ۱۳۸۴، نشر افکار
  5. ^ F.Stark, 1934,The Valleys of the Assassins: and Other Persian Travels, Modern library
  6. ^ جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان، ص=۵۲و۵۳، محمدعلی ساکی، ۱۳۴۳، گویش شناسی