Qeqertarsuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Qeqertarsuaq (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Qeqertarsuaq)
Qeqertarsuaq
Lyngmarksfjeldet.jpg
Det karakteristiske fjeld i Qeqertarsuaq
Overblik
Land Grønland Grønland
Kommune Qeqertalik Kommune
Landsdel Vestgrønland
Postnr. 3953
Demografi
By 1.100 indb. (2006)
Oversigtskort

Qeqertarsuaq ("Store Ø", dansk navn: Godhavn) er navnet på en havn og en by på sydkysten af øen Disko i Qeqertalik Kommune i Vestgrønland.

Qeqertarsuaq har navn efter øen, Disko, hvis grønlandske navn netop er Qeqertarsuaq. Stedet tilhører Qeqertarsuaq præstegæld, der dækker samme område som Qeqertalik Kommune. Byen Qeqertarsuaq har cirka 850 indbyggere. Under navnet Godhavn blev byen grundlagt af hvalfanger Svend Sandgreen den 10. juli 1773. Byen Qeqertarsuaq var engang hovedstad i Nordgrønland.

I byen ligger Angakkussarfik ("et sted hvor vordende åndemanere øver sig", dansk navn: Arktisk Station), der blev grundlagt i 1906, et magnetisk observatorium samt en ionosfærestation. I 1992 blev byens gamle Landfogedbolig ombygget og indrettet til kulturhistorisk museum under navnet Qeqertarsuup Katersugaasivia.

Opfinderen af programmeringssproget PHP, Rasmus Lerdorf, blev født i Qeqertarsuaq.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.