Småplettet rødhaj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Rødhaj)
Gå til: navigation, søg
  Småplettet rødhaj ?
Rødhaj
Rødhaj
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Chondrichthyes
(Bruskfisk)
Orden: Carcharhiniformes
Familie: Scyliorhinidae
Slægt: Scyliorhinus
Art: S. canicula
(Småplettet rødhaj)

Videnskabeligt artsnavn
Scyliorhinus canicula
Linnaeus, 1758
Småplettet rødhajs udbredelse
Småplettet rødhajs udbredelse

En småplettet rødhaj (Scyliorhinus canicula) er helt ufarlig for mennesker. Den er en af Danmarks almindeligste hajer, men den findes fra Norges kyster, i Middelhavet, i Stillehavet og i det Indiske Ocean. Dyret kan blive op til 1 meter lang og er dermed Danmarks mindste hajart. De lever mest ved sand- eller grusbund, helt ned på 100 meters dybde, hvor de svømmer langsomt, mens de har snuden nede i sandet på jagt efter små krabber, blæksprutter, søpindsvin, fladfisk og orme. Når de jager, bruger de ikke øjnene som mange andre hajer, de ser dårligt og er 100 procent afhængige af deres lugtesans og den meget specialiserede elektriske sans, der kan detektere en fladfisk i sandet ud fra hjerteslaget eller bevægelsen af gællerne. Rødhajens næse sidder på undersiden af hovedet.

Rødhajen lægger få æg. Hvert æg er omgivet af en rødbrun kapsel med slyngtråde, der hæfter til tangplanter. Efter 5 – 11 måneder klækkes æggene.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. "Scyliorhinus canicula". IUCN's Rødliste. 2008. Hentet 2015-05-21. 
  • Kristian Hansen, Tommy Dybbro, Michael Stoltze, Tommy Asferg og Lars Nielsen: Politikens store naturbog, 2002. side 293.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]