R (statistikprogram)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
R
R logo.svg
Original skaber(e) Ross Ihaka
Robert Gentleman
Udvikler(e) R Development Core Team
Stabil version 3.1.0 (10. april 2014)
Type Programmeringssprog
Licens GNU General Public License
Hjemmeside Hjemmeside

R er et open source statistikprogram og programmeringssprog. Det er et GNU projekt der minder meget om S (statistikprogram). R er et sprog og miljø til statistisk databehandling og grafik. Det er et GNU-projektet, der svarer til S sprog og miljø, som blev udviklet på Bell Laboratories (tidligere AT & T, nu Lucent Technologies) af John Chambers og kolleger. R kan betragtes som en anden implementering af S. Der er nogle vigtige forskelle, men meget kode skrevet til S kører uændret under R.

R giver en bred vifte af statistisk (lineær og ulineær modellering, klassiske statistiske test, tidsserieanalyser, klassifikation, klyngedannelse, ...) og grafiske teknikker, og er meget nemt at udvide. S er ofte køretøjet for forskning i statistisk metode, og R giver en Open Source vej til deltagelse i denne aktivitet.

En af R styrker er den lethed, hvormed veldesignede plots kan fremstilles, herunder matematiske symboler og formler efter behov. Stor omhu er blevet overtaget som standard for de mindre design valg i grafik, men brugeren bevarer fuld kontrol.

R er tilgængelig som fri software i henhold til Free Software Foundations GNU General Public License i kildekodeform. Den udarbejder og kører på en bred vifte af UNIX-platforme og lignende systemer (herunder FreeBSD og Linux), Windows og MacOS.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Software Stub
Denne artikel om software er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.