Radio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Radio (flertydig).
En ældre radiomodtager.

Radiokommunikation eller kort radio er en trådløs kommunikationsmetode via den del af de elektromagnetiske bølger, der kaldes radiobølgerradiofrekvenserne fra omkring 3 kHz til 300 GHz. [1]

Set fra et teknisk synspunkt skelner man mellem radiofoni (envejskommunikation) og radiotelefoni (tovejskommunikation). Radiofoni, der jo blandt andet bruges til at sende musik, kan via FM-radio og DAB-radio gengive lyde ved næsten alle hørbare frekvenser, mens radiotelefoni (som det bruges i bl.a. skibe, flyvemaskiner og hyrevogne) ikke giver nær den samme lydkvalitet. Til gengæld optager de enkelte radiokanaler til radiotelefoni typisk kun en femtendedel af den "plads" i frekvensbåndet som en radiofonistation med den bedre lydkvalitet kræver.

Radiofoni anvendes f.eks. til at sende radiokanal-, internet- eller tv-kanal-signaler (programmer) til et antal radiomodtagere eller fjernsynsmodtagere (lyttere eller seere), som tilhører en stor gruppe.

Den første radiokommunikation omkring år 1900 anvendte en kohærer baseret detektor radiomodtager - og en gnistsender eller en buesender.

Radioen blev opfundet i 1900'erne af elektronikingeniøren Nikola Tesla.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dictionary of Electronics By Rudolf F. Graf (1974). Page 467.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]