Raet nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Raet nationalpark
Norske nasjonalparker kart.jpg
Kort over nationalparker i Norge. Denne er nr 1[1]
Ligger i Norge
Område Agder
Nærmeste by Arendal
Areal 607 km² (heraf 599 km²vand)
Oprettet 16. december 2016
Oversigtskort

Raet nationalpark er en nationalpark i Arendal Tvedestrand og Grimstad kommuner i Agder fylke i Norge. Parken blev oprettet 16. december 2016 forat beskytte et stort naturområde i havet og på land.[2]

Ytre Møkkalasset fyr er et af de fire fredede fyr i nationalparken.

Området består af et varieret kystlandskab og interessante økosystemer med stor artsmangfoldighed samt godt bevarte kvartærgeologiske lokaliteter med stor naturhistorisk værdi. Raet er en randmoræne fra isens fremstød for omkring 12.000 år tilbage. Området har stor betydning for friluftslivet. Landskabet er præget afmenneskers brug gennem tiderne.

Nationalparken har et areal på ca. 607 km², hvoraf 599 km² er hav. Den strækker sig fra Lyngør i Tvedestrand kommune i nordøst til Valøyene i Grimstad kommune i sydvest. I Arendal omfatter nationalparken hele kommunens kyststribe, og det meste af nationalparkens landareal ligger her på øerne Tromøy og Merdø.

Raet landskapsvernområde og en række naturreservater blev indlemmet i nationalparken ved oprettelsen.

Raet[redigér | rediger kildetekst]

Raet er en kvartærkvartærgeologisk]] formation fra sidste istid og den kan spores rundt i hele Skandinavien; i Raet nationalpark dels over land og dels under havet. Strande med rullesten er karakteristisk hvor morænen er stærkt udvasket af havet; på mere beskyttede lokaliteter er der fine sandstrande som er atraktive for badeliv. Dette gælder bl.a. på Hove, Merdø og Haslatangen. Morænens landside har mange steder gode landbrugssarealer, men disse er udnfor parkens grænser.

Bøgeskov på Haslatangen

Haslatangen er en lokalitet i nationalparken som ligger hvor Raet går i land på fastlandet. Her vokser en bøgeskov, et træart som trives særlig godt på morænejord. Lige udenfor ligger Jerkholmen, en lille ø som hovedsagelig består af morænemateriale. Øen har to imponerende gravhøje fra bronzealderen / jernalderen.

En helt speciel lokalitet i Raet nationalpark er den lille rullestensholm Målen (130 m lang) øst for Tromøy. Her stikker toppen af raet op over havoverfladen og danner en lille, ustabil ø af rullesten. Mange skibe er forlist i området, som er kendt som en skibskirkegård.

Raet fortsætter østover fra Raet nationalpark til Jomfruland nationalpark i Telemark og videre til Mølen i Vestfold.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]