Raiatea

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Satelitfoto af Raiatea (nederst) og Tahaa med fælles koralrev. Øverst i billedet ses Bora Bora

Raiatea (fransk île Raiatea, tidligere Havai’i) er en ø i Fransk Polynesien i Stillehavet. Øen ligger tæt ved dens tvillingeø Tahaa, som den engang har været geologisk forbundet med. Raiatea er efter Tahiti den største ø i Selskabsøgruppen.

Administration[redigér | rediger kildetekst]

Hovedbyen, Uturoa, på Raiatea er administrativ center of Lewardødelen i Selskabsøgruppen. Raiatea er opdelt i tre kommuner (fransk municipalities): Uturoa (nordlige del af øen), Taputapuatea (østlige del), Tumaraa (vestlige del).

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Raiatea tilhører øgruppen Selskabsøerne og ligger ca. 220 km nordøst for Tahiti. Øen har et areal på 238 km² og der bor ca. 11000 indbyggere, heraf ca. 3600 i hovedbyen. Øen har også flere små byer såsom Tevaitoa, Opoa, Vaiaau.

Øens højeste punkt er den slukkede vulkan Mont Tefatoati på 1017 m. Raiatea er sammen med Tahaa omkrandset af et fælles koralrev og de har en fælles lagune.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Raiatea har en lille lufthavn Raiatea lufthavn eller Uturoa lufthavn som ligger med byen Uturoa. Lufthavnen blev åbnet i 1962. Denne betjenes i dag af Air Tahiti og Air Moorea med forbindelser til: Tahiti, Bora Bora, Huahine og Maupiti.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Raiatea og Tahaa menes som mange andre øer i Selskabsøerne at være blevet befolket af polynesere i 900-tallet. Den første europæer som besøgte øen var engelske James Cook i 1769.

I 1903 blev Raiatea sammen med andre øer i Fransk Polynesien indlemmet i det nyetablerede Établissements Français de l'Océanie (Fransk Oceanien).


De arkæologisk udgravninger Taputapuatea på Raiatea, restoreret i 1994.
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 16°44′S 151°27′V / 16.73°S 151.45°V / -16.73; -151.45