Ramløse Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ramløse Kirke
Ramløse Kirke 08-06-06 01.jpg
Ramløse Kirke
Generelt
Opført 12. århundrede
Geografi
Adresse Frederiksværkvej 128, Ramløse,
3200 Helsinge
Sogn Ramløse Sogn
Pastorat Ramløse-Annisse Pastorat
Provsti Frederiksværk Provsti
Stift Helsingør Stift
Kommune Gribskov Kommune
Kommune (1970) Helsinge Kommune
Eksterne henvisninger
www.ramloese-annisse-kirker.dk
Oversigtskort

Ramløse Kirke er højt beliggende i den nordvestlige del af Ramløse, ca. 5 km vest for Helsingerute 205. Fra kirken er der udsigt over store dele af Arresø.

Byggestil[redigér | rediger kildetekst]

Kirken består af et typisk romansk skib og kor, et tårn og et våbenhus. Kor og skib er opført i rå kampesten. Vinduerne i skib og kor er oprindeligtrundbuede. To tilmurede vinduer mod vest i skibet er -helt usædvanligt for danske kirker – blændet med myremalm. En række ændringer af konstruktionen har givet kirken et ret usædvanligt særpræg.

Ændringer i konstruktionen[redigér | rediger kildetekst]

I det 13. århundrede blev koret forlænget, således at skib og kor er lige lange.[1] I gavlen blev koret forsynet med et spidsbuet vindue. Over dette er en kamtakket gavl og tre blændinger. I skibet er både to krydshvælv og en række detaljer tilføjet efter en ombygning i 1656, som blev foretaget, fordi tårnets gavl kollapsede.

Tårnets sokkel er fra det 13. århundrede. Den underste del er opført i kampesten med tilføjede dele i munkesten, mens den øverste del [2] er fra perioden 16151618. Tårnets vinduer er rundbuede, bortset fra to spidsbuede i den vestre del. Samlet set har ændringerne givet kirken et præg af blandingsstil.

Tårnet set fra vest. Bemærk de to spidbuede vindier over det rundbuede

Inventar[redigér | rediger kildetekst]

Prædikestolen er fra 1635, udført i typisk barokstil og forsynet med relieffer af Jesus Kristus og hans apostle. Altertavlen er et maleri, udført i 1838 af maleren Christen Købke. Det forestiller Kristus og Nikodemus.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hvilket er ganske usædvanligt i danske kirker.
  2. ^ Fra klokkestokværket og højere

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]