Konservativ Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Randers KU)
Gå til: navigation, søg
Konservativ Ungdom
KU
 
Formand Andreas S. Weidinger
Næstformand Caroline Møller Jensen
 
Grundlagt 1904
Hovedkontor Allégade 24A, 1.
2000 Frederiksberg
Antal medlemmer 1.707 (2016)
Moderparti Det Konservative Folkeparti
 
Politisk ideologi Konservatisme
 
Website www.konservativungdom.dk
 

Konservativ Ungdom (formelt Konservativ Ungdoms Landsorganisation) er en dansk politisk ungdomsorganisation, der er tilknyttet Det Konservative Folkeparti. Organisationen blev stiftet i 1904.

Forretningsudvalget (FU) er KU's øverste ledelse og har ansvaret for alt fra KU's økonomi over kampagner og presseudmeldinger, til konferencer og kurser. FU består af syv medlemmer, en formand, en næstformand og fem menige medlemmer, som alle vælges på KU's ordinære landsråd. Siden 26. marts 2017 har FU bestået af: Landsformand Andreas Sebastian Weidinger (Allerød KU), Næstformand Caroline Møller Jensen (KU i København), Anders Storgaard (KU i Stor-Aarhus) Frederik Bloch Münster (Esbjerg KU), Alexander Lodahl (KU Herlev-Ballerup), Annsofie Lybaek (Roskilde KU) og Kevin Prahl (KU i København). Udover de landsrådsvalgte har Konservativ Ungdom også ansat en landssekretær, nuværende landssekretær er Nicolaj Aarøe som har været ansat siden juli 2016. Landssekretæren varetager den daglige administration af landsorganisationen samt dens øvrige administrationsapparat.

Internationalt er KU medlem af to internationale organisationer: International Young Democrats Union og det fællesnordiske Nordisk Ungkonservativ Union. Konservativ Ungdom er ligeledes repræsenteret i ledelsen af internationale organer/organisationer; således er Espen Krogh præsident for Ungdommens Nordiske Råd.

Konservativ Ungdoms største lokalforening er Konservativ Ungdom i København.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Organisationen stiftedes 8. december 1904 under navnet Danmarks Konservative Ungdomsforeninger. Organisationen blev stiftet uafhængigt af det daværende konservative parti, Højre. Den første lokalafdeling af KU, Konservativ Ungdom i Stor-Århus, blev stiftet året før landsorganisationen, den 25. maj 1903. Det gør således foreningen til Danmarks ældste politiske ungdomsorganisation.


Konservativ Ungdom havde i mellemkrigstiden op mod 30.000 medlemmer. KU undergik i årtiets begyndelse en ideologisk nyorientering, hvor man med udgangspunkt i radikalkonservative tanker styrkede det sociale fokus og kritikken af liberalismen. Store dele af KU gav også udtryk for en kritik af parlamentarismen og de kriser, som man mente det havde medført. I stedet var man inspireret af ideerne om en korporativ stat, hvor man navnlig og især i årene 1932-1936 hentede inspirationen fra den italienske fascisme. Bevægelsens ydre former afspejlede i høj grad denne nyorientering, og fandt det udtryk med marcherende stormtropper, der brugte den opadstrakte højre arm som hilsen. Efterhånden som Hitlers politik i Tyskland – og forfølgelsen af jøderne – blev offentligt kendt, tog man imidlertid kraftig afstand til Hitler.[1] Uniformering og totalitær inspiration var udbredt i andre ungdomsorganisationer, og der var sammenstød mellem KU'ere, DSU'ere og ungkommunister. I 1933 indførte Folketinget forbud mod politiske uniformer.

Efter 1936 styrkedes den interne kritik af den ideologiske nyorientering under Aksel Møllers formandsskab. I tiden op imod 2. verdenskrig identificerede KU nazismen og kommunismen som nationens hovedfjender og søgte i tale, skrift og agitation at bekæmpe disse bevægelser. KU var blandt de mest aktive organisationer i Danmark under modstandskampen. Bøger som Drengene fra Sankt Petri der handler om KU Aalborg fortæller bl.a. disse historier. En del af træningen af modstandskæmpere foregik under dække af terrænsport i KU's sommerhus i Skælskør, Guldberghus, der dengang var kendt som Kobæk Hus, og stadig er i brug af KU i dag, til det berømte lederskabskursus Konsulent Kursus, der tager udgangspunkt i en række af modstandsteknikkerne fra frihedskampen under 2. Verdenskrig.

Formænd[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om dansk politik er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker