Ranger (rollespil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Illustration af en ranger (fra computerspillet "Battle for Wesnoth".

Ranger er en arketype indenfor fantasy og rollespilsgenren.

Ranger er et engelsk ord, uden dansk pendant. Indenfor fantasy og rollespil, betegner "ranger" en form for jæger, spejder og sporfinder med særlig tilknytning til naturen. "Ranger" blev første gang introduceret til rollespil i 1978 med udgivelsen af "Players Handbook", én af grundbøgerne til Advanced Dungeons & Dragons (AD&D).

Dungeons & Dragons[redigér | rediger kildetekst]

I bordrollespillet Dungeons & Dragons, optræder ranger som en profession man kan vælge som spilkarakter, en underprofession (sub-class) af kriger-professionen. Kun mennesker, elvere og halv-elvere kan vælge ranger professionen og de skal have et godt alignment. I AD&D har rangers særlige evner indenfor sporfinding, overlevelse i naturen, hejk, træarbejde, spionage og infiltrering. Udover deres kriger evner har rangers også begrænsede magiske evner og kan på højere niveauer anvende druide og magiker spells. I kampsituationer er rangers særligt gode til overraskelsesangreb (surprise) og er gode til at slås mod kæmper.[1] Med AD&D 2e fik ranger professionen andre og flere evner, heriblandt empatiske evner med dyr, hvilket gør en ranger i stand til at træne eller ændre dyrs adfærd. På højt niveau tiltrækker rangers også følgesvende, hvilket nu kan være både dyr, mennesker og fantasivæsner. De magiske evner blev desuden ændret fra druide og magiker magi til præste magi.[2]

Kendte "rangers"[redigér | rediger kildetekst]

Kendte rangers fra mytologien, historien og fantasygenren, inkluderer blandt andet:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gary Gygax (1978): "Players Handbook", TSR
  2. ^ a b c d e David Cook (1989): "Player's Handbook (2nd ecition)", TSR
  3. ^ Edward Dalziel; et al. (1851). "Jack and the Giants" (engelsk). Cundall & Addey. Hentet 20. oktober 2018. {{cite web}}: Eksplicit brug af et al. i: |author= (hjælp)