Recitativ

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Recitativ, talesang, hvor ordene fremsiges i et syngende tonefald, der følger ordaccenten, men ikke danner egentlige melodier. Recitativ, der må regnes til de allerældste musikalske former, har i mere stiliseret form spillet en betydelig rolle i den gamle kirkesang (se gregoriansk kirkesang) og senere i operaen, for hvilken kunstart recitativ under navn af "monodi" var en slags fødselshjælperske. Blandt de gamle komponister var ikke mindst Jean-Baptiste Lully (1632-1687)en fremragende recitativsætter.

Man skelner mellem secco-recitativ, den simpleste form af recitativ, der kun støttes af enkelte akkorder, og recitativ accompagnato, hvor instrumentalledsagelsen bliver mere eller mindre udarbejdet til selvstændige musikalske former. For den moderne opera er denne sidste form af recitativ den bærende kraft, rigtignok tillige stærkt udviklet og udvidet ved rig anvendelse af det symfoniske apparat i instrumentalledsagelsen, så at begrebet recitativ i gammel forstand dermed omtrent er udvisket.

I opera, kantate eller oratorium betegner udtrykket recitativ et afsnit, der reciteres; et talelignende sangforedrag.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


MusikStub
Denne musikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.