Regensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Regensen ca. 1840 med Rundetårn i baggrunden

Regensen (latinsk navn: Collegium Regium, det kongelige kollegium, men oftest kaldet Collegium Domus Regiæ, det kongelige hus' kollegium) er et kollegium for studerende ved Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet og er placeret ved Rundetårn i København. Det blev indviet 1. juli 1623, men måtte dog efter Københavns brand i 1728 delvist genopføres. Det blev oprindelig drevet af Kommunitetet, men siden 1983 har det hørt under Københavns Universitets Kollegiesamvirke af 1983 De studerende ved Københavns Universitet, der var bosat på Regensen, betalte oprindelig ikke husleje, da kollegiet var oprettet for at støtte trængende studerende. Først i 1983 indførtes der husleje.

Regensen har altid været beboet af 100 studerende samt en såkaldt provst. Denne er en underviser ved et af Københavns Universitets Fakulteter.

Studerende ved Københavns Universitet og DTU med to gennemførte årsværk og et karaktergennemsnit på 6.9 på 7-trinsskalaen eller derover kan optages efter prioritering af et udvalg.

Regensens vartegn er det gamle lindetræ i gården, Frk. Lind, hvilket fejres ved tilbagevendende begivenheder. Specielt hendes fødselsdag (oprindeligt plantet 1785, nuværende træ er fra 1954), der traditionelt fejres på eller omkring den 12. maj.

Regensprovsten[redigér | redigér wikikode]

Regensprovsten er en ansat forsker ved Københavns Universitet, der har bolig på Regensen, typisk med familie. Provstens rolle er særlig, men kan måske bedst sammenlignes med en slags forstander. I angelsaksiske lande anvendes betegnelsen provost for en nogenlunde tilsvarende stilling. Provstens magtbeføjelser er sindrigt demarkeret i forhold til Regensens interne demokrati, der er forankret i generalforsamling og Store Regensråd. På andre ældre kollegier er tilknyttet en efor med omtrent samme funktioner, dog typisk uden at være bosat på kollegierne, se fx Valkendorfs, Borchs, Elers, 4. Maj, Studentergaarden, Kvinderegensen, Egmont).

Om provesteembedet fra gammel tid (1600-tallet) skriver C.E.F. Reinhardt:

Om de Pligter, der skulde paahvile denne Embedsmand, den saakaldte Provst (præpositus communitatis), indeholdtes de nærmere Forskrifter i de ovenfor omtalte Kommunitetslove. Efter disse skulde han føre det omhyggeligste Tilsyn med Alumnernes Flid og Sædelighed og i Særdeleshed drage Omsorg for, at det under Maaltiderne gik ordentlig og anstændig til, og at de anordnede Øvelser haandhævedes, hvorfor han ogsaa til de foreskrevne Spisetider stedse skulde være tilstede paa Klosteret, ved hvis øverste Bord han havde fri Kost, ligesom han forøvrigt tillige oppebar en lille aarlig Løn.[1]

Før Regensens indvielse som en del af Kommunitetet af 1569 kaldtes embedet kommunitetsprovst, derefter regensprovst. Provsterækken strækker sig derfor tilbage til i hvert fald 1573, om end de første provsters embedstid ikke er fuldstændig kendt. Visse af de første provsters navne på dansk er her forsøgt rekonstruerede (markeret med *) ud fra deres latiniserede navne.

Sønner af den røde gård[redigér | redigér wikikode]

Regensen.

En række kendte danskere har boet på Regensen.[5]

Vækkerforeninger[redigér | redigér wikikode]

Regensianerne har tradition for at forene sig i såkaldte vækkerforeninger. På generalforsamlinger vælges beboerne til arbejdsopgaver, de såkaldte embeder, med støtte fra deres vækkerforeninger. Et sådan embede er f.eks. klokkeratet.

Af vækkerforeninger på Regensen findes:

 • Gamle (stiftet 1832)
 • PIP (stiftet 1885)
 • Uglen (stiftet 1910)
 • Skrap (stiftet 1922)
 • Tilia (stiftet 1927)
 • Konvencio (tidligere: Konventet; stiftet 1929 – Opløst 199? – Genstiftet 2008)
 • Hof (stiftet 1937)
 • Sioux (stiftet 1951 – Opløst 1980 – Genstiftet 2003 – Opløst 2008)
 • Ping (stiftet 1994 – Opløst 18. maj 2012 – Genstiftet 19. maj 2012)
 • Siqno (stiftet 2001 – Opløst 2010)

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 • C.E.F. Reinhardt, Kommunitetet og Regentsen - Fra deres stiftelse indtil vore dage, et bidrag til Det Kjöbenhavnske Universitets og Studenterlivs Historie. 1862 KB
 • Nicolaus Jonge, Den kongelige hoved- og residentz-stad Kiøbenhavns beskrivelse. København: 1783

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′52″N 12°34′30″Ø / 55.68111°N 12.57500°Ø / 55.68111; 12.57500

DanskStub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed