Reinhard Keiser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Reinhard Keiser (døbt 12. januar 1674 i Teuchern – 12. september 1739 i Hamburg) var en tysk barokkomponist og operaproducent.

Hans uddannelse foregik i Leipzig, hvor han var alumnus i Thomas-skolen og en kort tid besøgte universitetet. Kun 19 år gammel fik han sin første opera Basilius opført ved hoffet i Braunschweig, og året efter tog han ophold i Hamburg, der blev hovedsædet for hans frugtbare, mangesidige virksomhed som komponist, kapelmester og operadirektør.

Af den nydannede Hamburgske opera – Hamburgische Staatsoper fra 1687, den første nationale tyske – gjorde han sig fortjent ved en række arbejder, der både i kvalitet og kvantitet talte betydelig med, i alt ikke mindre end 116 i tallet. Blandt emnerne forekommer ved siden af de gængse mytologiske tillige lokalt hamburgske, som for eksempel Stortebecker und Goedje Michel, Die Hamburger Schlachtzeit etc. Hans lette temperament og de finansielle vanskeligheder, operaen ikke undlod at berede ham, bragte ham til forskellige tider bort fra Hamburg. 1719-21 var han i Stuttgart, 1729-30 i Moskva og Petrograd, endelig 1717 og flere gange i 1720'erne og 1730'erne i København, hvor han komponerede dels for operaen, dels for hoffet og blev belønnet med titel af kongelig dansk kapelmester. Et værk af ham Die königliche dänische kammermusik var planlagt, men nåede ikke at udkomme.

Foruden dramatisk musik og kammermusik komponerede Keiser en mængde kirkemusik, kantater og oratorier. Som komponist står han ved sin høje musikalske begavelse og så at sige uudtømmelige melodirigdom som en af de ejendommeligste for sin tid.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • En lidt udførligere biografi i DBL bd. 9, s. 119 af musikhistoriker Vilhelm Carl Ravn.