Relativ risiko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Relativ risiko (RR) er et forholdstal, som angiver hvor meget større sandsynlighed der er for at en given hændelse finder sted i én gruppe personer i forhold til en anden gruppe personer.

Eksempel 1[redigér | rediger kildetekst]

Hvis man fx har to grupper: Gruppe A og Gruppe B. Gruppe A består af personer mellem 40 og 50 år, mens gruppe B består af personer mellem 50 og 60 år. Hvis RR for en sygdom i Gruppe B er 2, betyder det, at det er dobbelt så sandsynligt, at en person i Gruppe B får sygdommen som i Gruppe A. Altså, er der dobbelt så stor sandsynlighed for at få sygdommen i aldersgruppen 50-60 år, i forhold til aldersgruppen 40-50 år.

Eksempel 2[redigér | rediger kildetekst]

Risiko Sygdomsstatus
Er tilstede Fraværende
Ryger
Ikke-ryger

I eksemplet er sandsynligheden for at udvikle lungecancer blandt rygere 20% og blandt ikke-rygere 1%. Denne situation udtrykkes i 2 × 2 tabellen til højre.

Her er a = 20, b = 80, c = 1, og d = 99. Den relative risiko for at udvikle cancer i forbindelse med rygning ville så være:

Det ville være 20 gange så sandsynligt, at rygere ville udvikle lungecancer som ikke-rygere.

Den alternative terminologi risiko-ratio bruges nogle gange, fordi det er ratio'en for risikoen hos den udsatte divideret med risikoen hos den ikke udsatte.

Se også[redigér | rediger kildetekst]