Relativ risiko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Relativ risiko (RR) er et forholdstal, som angiver hvor meget større sandsynlighed der er for at en given hændelse finder sted i én gruppe personer i forhold til en anden gruppe personer.

Eksempel 1[redigér | rediger kildetekst]

Hvis man fx har to grupper: Gruppe A og Gruppe B. Gruppe A består af personer mellem 40 og 50 år, mens gruppe B består af personer mellom 50 og 60 år. Hvis RR for en sygdom i Gruppe B er 2, betyder det, at det er dobbelt så sandsynligt, at en person i Gruppe B får sygdommen som i Gruppe A. Altså, er der dobbelt så stor sandsynlighed for at få sygdommen i aldersgruppen 50-60 år, i forhold til aldersgruppen 40-50 år.

Eksempel 2[redigér | rediger kildetekst]

Risiko Sygdomsstatus
Er tilstede Fraværende
Ryger
Ikke-ryger

I eksemplet er sandsynligheden for at udvikle lungecancer blandt rygere 20% og blandt ikke-rygere 1%. Denne situation udtrykkes i 2 × 2 tabellen til højre.

Her er a = 20, b = 80, c = 1, og d = 99. Den relative risiko for at udvikle cancer i forbindelse med rygning ville så være:

Det ville være 20 gange så sandsynligt, at rygere ville udvikle lungecancer som ikke-rygere.

Den alternative terminologi risiko-ratio bruges nogle gange, fordi det er ratio'en for risikoen hos den udsatte divideret med risikoen hos den ikke udsatte.

Se også[redigér | rediger kildetekst]