Religion i Sydsudan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Religion i Sydsudan (2020 estimat).[1]      Kristendom (60.5%)     Islam (6.2%)     Traditionel afrikansk religion (32.9%)     Andre (0.4%)

Der er modstridende rapporter om den religiøse tro i Sydsudan, skønt alle er enige om, at de tre vigtigste religioner er traditionelle afrikanske religioner, kristendom og islam. Den sydsudanesiske præsident Salva Kiir Mayardit, selv romersk-katolsk, sagde, mens han talte ved Saint Theresa-katedralen i Juba i Sydsudan, at Sydsudan ville være en nation, der respekterer religionsfriheden.[2] De rapporterede relative andele af tilhængere af afrikansk traditionel religion og kristendom har varieret.[3][4][5][6][7][8][9]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Eksempel på den tidlige kristendom i området: En fresko som viser Kristi fødsel i katedralen i Faras.

Kristendommen har en lang historie i det område, der nu udgør staten Sydsudan. Oldtidens Nubien blev nået af den koptiske kristendom i det 2. århundrede. Missionærvirksomhed fra det koptiske Etiopien konsoliderede det koptiske kirkesamfund i Sydsudan. I 1920 oprettede Church Mission Society et bispedømme, der blev udvidet til at omfatte Lui.

Religiøst tilhørsforhold[redigér | rediger kildetekst]

I de tidlige 1990-ere viste officielle optegnelser over Sudan som helhed (Sudan og Sydsudan), at en stor procentdel holdt sig til afrikansk traditionel religion (17%) og kristendom (8%) (dog begge hovedsagelig beliggende i syd, nogle også på khartoum). Blandt kristne er de fleste katolske og anglikanske, selvom andre kirkesamfund også er aktive, og overbevisninger om afrikansk traditionel religion ofte blandes med kristen tro.[10][11][12]

Foruden andre kilder hævder de anglikanske og katolske kirker stort medlemskab. Den amerikanske episkopale kirke hævdede 2 millioner medlemmer i 2005 i den episkopale kirke i Sudan.[13]


Kristendom[redigér | rediger kildetekst]

Kirken i Yirol, der administreres af Comboni-missionærerne.
Troende ved en gudstjeneste i Lakes (Sydsudan).

Kristendommen er den dominerande religion i landet, Cirka tre femtedele af befolkningen er kristne. Den koptiske ortodokse kirke var den første kirke, som etableredes i Sydsudan år 350, med omkring 3.000 medlemmer ifølge en beregning. Omtrent halvdelen af befolkningen tilhører den Romersk-katolske kirke, som startede sin virksomhed i 1913. Henved en syvededel af befolkningen tilhører den sudanesiske episkopale kirke. Den første evangelske kirke oprettedes i 1899. I Sydsudan findes også små grupper af baptister, mormoner, presbyterianere, Jehovas vidner, anglikanere og tilhørende pinsebevægelsen. Der findes også uafhængige afrikanske kirker, hvoraf de fleste er protestantiske.

Romersk-katolsk kristendom[redigér | rediger kildetekst]

I Sydsudan er cirka 6,2 miljoner, omtrent 37,2% af befolkningen, romersk-katolske kristne. Sydsudan har en kirkelig provins med en ærkebiskop og seks stifter. Romersk-katolske kristne missionærere kom til Sudan i 1842 som en del af det missionærarbejde, som blev gjort i Østafrika på daværende tidspunkt. Missionærerne opførte blandt andet skoler og sygehuse og forbedrede lokalbefolkningens levevilkår. Missionsarbejdet var fremgangsrigt og de fleste i lokalbefolkningen - som indtil da havde praktiseret traditionel religion - opgav deres gamle religion og blev romersk-katolske kristna. Da Sydsudan gjorde sig fri af Sudan, valgte majoriteten af katolikerna, som overvejende fandtes i Juba og områderne omkring byen, at slutte sig til Sydsudan.

Episkopale kirker og andre former for kristendom[redigér | rediger kildetekst]

Anglikanerne kom til Sudan i 1899 via kirkens missionærarbejde og omvendte titusinder ved sit arbejde og sine prædikener. For tiden er den anglikanske kirke repræsenteret ved den biskopale kirke i Sudan, som er den næst største kirke i både Sudan og Sydsudan efter den katolske kirke. Den Forenede Presbyterianske Kirke påbegyndte sit arbejde i Sudan år 1900. Presbyterianerkirken fremkom fra den sydlige del af Sudan (nu Sydsudan) som et resultat af missionsarbejdet, som i stor udstrækning blev vel modtaget i syd men ikke i nord. i 1920-erne kom flere andre missionærgrupper til Sudan, de flesta af dem kun virkende i syd inklusive evangelikalere, den sudanesiske kristkirke og den afrikanske indlandskirke. Disse kristne grupper står for 36,5% af Sydsudans befolkning.

Traditionel afrikansk tro og animisme[redigér | rediger kildetekst]

Ca. tredjedel af befolkningen tror på traditionelle afrikanske religioner. Før missionærernes ankomst til Sudan praktiserede de fleste af befolkningen traditionel tro og animisme som blandt andet indebar åndetro, anvendelse af magi og traditionel medicin. Der fandtes hellige steder for dyrkelse som floder og skove, hvor ofringer fandt sted. I dag praktiserer kun 19% af befolkningen traditionelle religioner med flertallet i Sydsudans byer. Men deres myter og tro svinder hurtigt med den moderne generation, som foretrækker andre former for religion som kristendom eller islam.

Islam[redigér | rediger kildetekst]

Omkring 6% af befolkningen betragter sig som muslimer. [14]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "South Sudan". Global Religious Futures. Pew Research Center. Hentet 1. juli 2021.
 2. ^ "South Sudan To Respect Freedom Of Religion Says GOSS President | Sudan Radio Service". Sudanradio.org. 21. februar 2011. Arkiveret fra originalen 12. juli 2011. Hentet 9. juli 2011.
 3. ^ "South Sudan profile". BBC News. 8. juli 2011. Hentet 9. juli 2011.
 4. ^ "Background Note: Sudan" U.S. Department of State 9 November 2010 Retrieved 8 December 2010
 5. ^ Kaufmann, E.P. Rethinking ethnicity: majority groups and dominant minorities. Routledge, 2004, p. 45.
 6. ^ Minahan, J. Encyclopedia of the Stateless Nations: S-Z. Greenwood Press, 2002, p. 1786.
 7. ^ Arnold, G. Book Review: Douglas H. Johnson, The Root Causes of Sudan's Civil Wars. African Journal of Political Science Vol.8 No. 1, 2003, p. 147.
 8. ^ "International Religious Freedom Report 2012 - South Sudan". U.S. Department of State. Hentet 2013-07-09.
 9. ^ Sudan: A Country Study Federal Research Division, Library of Congress – Chapter 2, Ethnicity, Regionalism and Ethnicity
 10. ^ Christianity, in A Country Study: Sudan, U.S. Library of Congress.
 11. ^ "More than 100 dead in South Sudan attack-officials" Arkiveret 28. juni 2011 hos Wayback Machine SABC News 21 September 2009 Retrieved 5 April 2011
 12. ^ Hurd, Emma "Southern Sudan Votes To Split From North" Sky News 8 February 2011 Retrieved 5 April 2011
 13. ^ "How many Anglicans are there in the Anglican Church in North America?"
 14. ^ "Sydsudan - Uppslagsverk - NE". www.ne.se (svensk). Hentet 2017-06-21.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]