Renæssancen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Renæssancen (fra fransk: renaissance, genfødsel) er en periode fra det 14. til det 17. århundrede, der betragtes som broen mellem middelalderen og moderne tid. Det startede som en kulturel bevægelse i Italien i den sene middelalderperiode og bredte sig senere til resten af Europa. Nogle gode tidlige eksempler var udviklingen af perspektiv i oliemalerier og genanvendt viden om, hvordan man laver beton.

Som en kulturel bevægelse, omfattede det innovative opblomstring af latin og folkesprogslitteratur, begyndende med det 14. århundrede genopblussen af læring baseret på klassiske kilder, udvikling af lineære perspektiv og andre teknikker til at give en mere naturlig realitet i malerier; og dertil gradvis, men udbredt uddannelsesreform i mange europæiske lande.

Den senere europæiske renæssance fra 1500 til 1600 er et opgør mod den oprindelige italienske renæssance, og har slet ikke genfødsel som sit projekt. Betydningen genfødsel refererer til antikken, og kommer fra re-, som betyder igen og naissance, som betyder fødsel. (På italiensk ri-nascimento). Betegnelsen stammer ikke fra selve perioden, men fra 1800-tallet (den franske historiker Jules Michelet).

I denne tidsperiode vokser verden for europæerne, og horisonten bliver større. Marco Polo rejste mod øst og udforsker Asien, mens Christoffer Columbus rejser mod vest og finder Nordamerika.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Napoleon Bonaparte Stub
Denne artikel om Europas historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Europa